navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dijetetičarka upozorila

Ove tri namirnice pogoršavaju simptome anksioznosti

Iako je sasvim normalno da se povremeno osjećamo loše, naročito ako prolazimo kroz određeni izazovan period u životu, studije su pokazale i da konzumiranje određene hrane, ali i pića može uzrokovati porast nivoa anksioznosti.

Objavljeno: 14.05.2023. u 08:54
get url
text

Želite li izbjeći taj osjećaj dijetetičari savjetuju da biste trebali izbegavati ove tri namirnice ili njihovo konzumiranje barem svesti na minimum.

Kafa

Iako jutarnja kafa mnogima može dati potrebnu energiju za dan koji ih čeka, dijetetičari upozoravaju da vrlo lako može podstaći psihičku nelagodu jer je kofein stimulans. Naime, konzumiranje kofeina nerijetko doprinosi osjećaju tjeskobe i depresije, ali također remeti i kvalitet sna, što utječe na raspoloženje.

Prerađena hrana

Iako nam se određena prerađena hrana poput grickalica, brze hrane, kolača i gaziranih pića može činiti kao odličan izbor kada se osjećamo potišteno, ove namirnice zapravo mogu uništiti raspoloženje. Kako objašnjava dijetetičarka Megan Hilbert, ova hrana podstiče upalu i često joj nedostaju vlakna i druge nutritivne vrijednosti za koje se pokazalo da pozitivno utječu na zdravlje mozga.

Alkohol

Iako odlazak na piće s prijateljima nakon posla može biti dobar način za opuštanje, previše alkoholnih pića može poremetiti hemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje, a to, između ostaloga, također pogoršava simptome anksioznosti, objašnjavaju dijetetičari.

Podsjetimo, anksioznost se definira kao osjećaj nelagode, opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja.