Omiljenom, ali i jednom od najtežih sevdalinki za izvedbu, publiku su obradovali maestro Edo Krilić i kraljica sevdaha Hanka Paldum.

Riječ je o izvrsnoj interpretaciji "Pšeničice, sitno sjeme" koju prate izuzetno emotivni zvuci harmonike. Objavljena je krajem oktobra, od kada na njihove adrese neprestano stižu pozitivni komentari publike i struke.

Saradnja između virtuoza na harmonici i jedne od najboljih bh. interpretatorica sevdaha započela je osamdesetih godina brojnim zajedničkim snimcima u privatnim aranžmanima, kao i aranžmanima tadašnje RTV Sarajevo. Između ostalog, s Ahmedom Mankom, Krilić potpisuje aranžman hita "Vjetrovi tuge" s kojim je Paldum pobijedila na Festivalu narodne muzike Ilidža. 

- Sevdalinka "Pšeničice, sitno sjeme" je bila drugačiji i teži izazov. Izuzetno je zahtjevna za interpretaciju. Radili smo na uzajamno zadovoljstvo i iz dubine srca, kako se jedino sevdalinka i može interpretirati. Samo tako ona dopire do srca svih koji uživaju u tradicionalnoj muzici. Premijerno je objavljena na YouTubeu 29. oktobra, a čestitke koje nam stižu ovih dana čine naše zadovoljstvo još većim - kaže Krilić.

U najavi premijere spota, koji je u režiji Anisa Mujanovića sniman u Sarajevu, Paldum je istakla da je izuzetno sretna što je, s virtuoznim na harmonici, ovu antologijsku sevdalinku uspjela otrgnuti od zaborava i pokloniti je svima kojima će ova ljubavna pjesma dušu razgaliti.   

Novim muzičkim zapisom, po ko zna koji put, Edo Krilić i Hanka Paldum dali su ogroman doprinos očuvanju tradicionalne bosanske sevdalinke.

- Na nama je da čuvamo sve ukrase izvorne sevdalinke i da je tako dragocjenu prenosimo na nove generacije. Znam da možemo uraditi mnogo više u prenošenju te ljubavi na mlade muzičare. Nedavno sam u Italiji, kao jedan od sedam članova žirija Svjetskog takmičenja harmonikaša, svjedočio sjajnim talentima. Nažalost, na ovom velikom događaju nisam sreo Bosanaca i Hercegovaca koliko bih volio da jesam. Uz malo pomoći i podrške, mi moramo i možemo više - zaključuje profesor Krilić koji radi na svojoj trećoj knjizi, a u kojoj će biti notirane njegove autorske kompozicije. 

Izvor: Faktor