navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 93. godini

Preminuo Aldo Campeol, "otac kolača tiramisu"

Ugostitelj Aldo Campeol, kojeg su italijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", preminuo je u 93. godini.

Objavljeno: 31.10.2021. u 16:09
get url
text

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar, prenosi BBC

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenog kafom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no porodica ga nikada nije patentirala.

Od tada desert je posato nezaobilazno jelo italijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari, ali i stanovnici mnogih zemalja diljem svijeta.

Postoje dugotrajne prepirke o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovom restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u historiji svoje kuhinje i vina".

 

Alle Beccherie je porodica Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.

Prema kuharu koji je učestvovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.

Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, prenio je to Campeolovoj supruzi Albi.

Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kafu i posute kakaom – nazvavši ga "Tireme Sù".

Desert se pojavio 1981. godine u listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih italijanskih recepata.