Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar, prenosi BBC.
Desert, koji se sastoji od keksa natopljenog kafom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no porodica ga nikada nije patentirala.
Od tada desert je posato nezaobilazno jelo italijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari, ali i stanovnici mnogih zemalja diljem svijeta.
Postoje dugotrajne prepirke o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.
Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovom restoranu u gradu.
Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u historiji svoje kuhinje i vina".
️ Con Aldo Campeol, scomparso oggi all’età di 93 anni, Treviso perde un’altra stella della sua storia enogastronomica, che brillerà anche lassù. Aldo, la sua lunghissima attività di ristoratore, e le sue Beccherie, hanno attraversato decenni della trevigianità migliore. pic.twitter.com/fSNoTIAfQC
— Luca Zaia (@zaiapresidente) October 30, 2021
Alle Beccherie je porodica Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.
Prema kuharu koji je učestvovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.
Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, prenio je to Campeolovoj supruzi Albi.
Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kafu i posute kakaom – nazvavši ga "Tireme Sù".
Desert se pojavio 1981. godine u listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih italijanskih recepata.