Bilo da pokušavate smanjiti unos soli u organizam ili ne, mogli biste ostati šokirani koliko soli se nalazi u određenoj vrsti namirnica, a ne govorimo o tome koliko često sami koristite so pri kuhanju.

U prosjeku će osoba svaki dan u organizam unijeti više od 3.400 miligrama soli, što je za 2.300 miligrama više od preporučene dnevne doze.

No, Američka asocijacija za srce predlaže da se unos soli smanji na 1.500 miligrama u danu, posebno ako imate problema s visokim krvnim pritiskom.

Možda ste pomislili "Ja čak i ne dodajem so hrani", ali ne morate ni dodavati puno, jer se više od 70 posto dnevnog unosa soli nalazi u pakiranim i već pripremljenim namirnicama.

Većina će ljudi ozbiljno podcijeniti količinu soli koju koriste na dnevnoj bazi, a jedna studija otkrila je kako više od polovine odraslih ljudi smatra da ne unosi više od 2.000 miligrama soli svaki dan.

Morate znati da su brojne komplikacije upravo posljedica previše soli u organizmu, a najvažnije su možda kardiovaskularna oboljenja, a tu je naravno i infarkt.

- Preplavljeni smo namirnicama koje sadrže so - naglasio je Thomas Frieden, bivši direktor Centra za zaštitu i prevenciju bolesti za "The Washington Post".

Unos soli jedna je od najviše zanemarenih intervencija vezanih za ljudsko zdravlje.

- Ipak, nema sumnje da će pretjeran unos soli rezultirati smrtnim slučajevima, pojasnio je.

Od struce hljeba do kutije pahuljica za doručak, proizvođači hrane dodaju previše soli većini proizvoda koji se nalaze na policama prodavnica. No, možete uveliko smanjiti unos procesuirane i već gotove hrane svakodnevno.

Možete i sami pripaziti tako da tražite proizvode na kojima piše „mali udio soli“ koje je sigurno manje sadrže.

Koristite začine umjesto soli

Jasno je dakle da so pronalazimo u različitom spektru namirnica, često širem nego što su potrošači svjesni. Također, preporuka je prilikom svakodnevne pripreme hrane kao zamjenu za so koristiti začine.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, nane, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane.

U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te koristiti svježe u svakodnevnoj pripremi obroka za porodicu.

Ukusnija su jela u koja su dodani svježi začini, a za uzgoj začinskih biljaka nije potrebno imati puno prostora u vrtu, niti odvojiti puno vremena.

Stručnjakinja za zdravu prehranu Britanske fondacije za zdravlje srca (BHF), Victoria Taylor, poziva i na oprez kada su u pitanju i ove namirnice.

Sir

Dodavanje maslaca u rižoto da bi bio kremast ili parmezana na omiljenu tjesteninu neće samo pojačati kalorijsku vrijednost obroka i opteretiti ga zasićenim mastima već uz njih dolazi i dodatna so na koju niste računali. Odrecite se ovih navika da biste izbjegli pretjerani unos soli u organizam i pomogli očuvati vitak struk.

Umaci

Umak od soje, umak za ribu, pa čak i kečap – svi ovi dodaci obogatit će okus vašem jelu, ali će ga istodobno opteretiti dodatnom količinom soli. Budite štedljivi, ne treba vam još soli.

Slani namazi

Slani namazi sadrže velike količine soli – stoga pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i odaberite onaj s najmanje dodane soli. I ostali ukusni namazi, poput kikiriki maslaca ili krem- sireva, također mogu sadržavati dodanu so. Budite oprezni, čitajte deklaracije i pažljivo u prehrani dozirajte ove namirnice.

Slani zalogaji

Kapari, inćuni i masline jelo će opteretiti dodatnim količinama soli. Ukoliko pokušavate smanjiti so radije se odlučite obogatiti okus jela začinskim biljkama, limunom, bijelim lukom ili biberom.

Hljeb

Dok biramo omiljeni hljeb rijetko pritom razmišljamo o dodatnim količinama soli koje sadrži. Izbjegavajte hljeb i peciva koji na površini imaju mrvice krupne soli ili je tijesto obogaćeno maslinama – preskočit ćete dodatne količine soli za taj dan. Čitajte deklaracije – iznenadit će vas kako količine nutrijenata variraju od proizvoda do proizvoda.

Krompir

Jela od krompira dežurni su krivci – naročito se čuvajte krompira pečenog u kori u kojeg kuhari prethodno utrljaju veće količine soli, unaprijed posoljenih porcija pomfrita ili pečenih krompirića. Čips ne treba ni spominjati.

Slatko – slani deserti

Trend slatko-slanih okusa, kao što je slana karamela, možda jeste po vašem ukusu, ali ubacio je so u jela koja su prethodno bila bez soli. A možda i nisu! Čitajte deklaracije na proizvodima i iznenadit ćete se količinama soli u slatkim namirnicama poput keksa i kolačića.