navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slana hrana

Razlozi oticanja ruku mogu biti bezazleni, ali i ukazivati na...

Oticanje ruku je vrlo neugodan simptom iza kojeg mogu stajati vrlo jednostavni uzroci kao što je djelovanje mehaničke sile, a može biti riječ o vrlo ozbiljnim stanjima.

Objavljeno: 18.05.2023. u 22:00
get url
text

Ako primijetite da vam ruke povremeno oteknu, od izuzetne je važnosti pratiti kada dolazi do pojave oticanja (ujutro, tokom dana, cijeli dan). Važno je upratiti je li oticanje ruku povezano s drugim simptomima (jutarnja ukočenost ruku, visok pritisak, učestalo mokrenje…).

Sve su to važne informacije koje ljekaru pomažu da što prije dođe do odgovarajuće dijagnoze.

Možda je najbezazleniji razlog oticanja ruku fizička aktivnost. Još uvijek se ne zna sa sigurnošću zbog čega se to događa, ali je najvjerovatniji uzrok širenje krvnih sudova zbog topline koja se stvara tokm vježbanja. Ako imate problema s oticanjem šaka tokom vježbanja, savjet je da prije treninga skinete prstenje, češće razgibavajte ruke te povremeno stišćite šake.

Tokom toplijeg vremena također vam se može javljati otečenost šake. Previše uzimanja soli, šećera i masnoća također može dovesti do te pojave, pa stoga pazite što jedete, odnosno hranite se zdravo. Oticanje prstiju uz pojavu crvenila ili čak i ljubičaste boje kože, može nastati kod osoba koje su osjetljive na hladnoću, pa se i simptomi pojavljuju kad joj se šake izlože.

Nekada je otečenost šaka izazvana povredom. Iako se većina osoba sjeća povrede, neke od njih s višim pragom boli i zaboravljivi ne mogu se sjetiti da su se povrijedili ili je ta povreda bila prije sedam i više dana. Stoga promatrajte svoje tijelo i sve što ste primijetili recite svom ljekaru. Svaka sitnica može pomoći u rješavanju problema.

Infekcije mogu izazvati oticanje šake. Ono može biti povezano sa crvenilom i boli. Infekcije obično nastaju nakon povrede šake (ubod, ugriz životinje i slično). Tada je potreban odlazak ljekaru i upotreba antibiotika.

Drugi bezazleni razlog oticanja šaka je nepovoljan položaj tokom spavanja, pa su uzroci mehaničke prirode.

Ako uz oticanje šaka imate i jutarnju ukočenost, ova dva simptoma mogu ukazivati na reumatoidni artritis. Tada je potrebna obrada prvo kod porodičnog ljekara, a potom i kod reumatologa ili imunologa koji će, ovisno o težini bolesti, odrediti odgovarajuću terapiju.

Otečenost šaka i artritis mogu se javiti i kod pacijenata koji imaju psorijazu. Reumatoidni i psorijatični artritis zahtijevaju doživotnu terapiju te promjenu terapije ovisno o kretanju bolesti.