Legendarni američki reditelj James Burrows u svijetu sitcoma poznat je kao autor 1.000 epizoda popularnih serija, a među njima potpisuje i neke epizode kultne serije "Prijatelji".

Iako je njegov rad prepoznat od kritike i publike te i danas mnogi izdvajaju ovu seriju kao jednu od najboljih humorističnih svih vremena, reditelj je otkrio ko mu je zadavao probleme tokom snimanja.

Sa stalnom glumačkom ekipom imao je sjajan odnos, no Helen Baxendale u ulozi Emily Waltham bila je velik problem za seriju.

Emily Waltham je u seriji glumila Rossovu djevojku, a zatim i zaručnicu kroz 14 epizoda. Bila je dio serije sve dok se nije dogodila scena koju napamet znaju svi pravi fanovi serije, a to je trenutak kada je Ross pred oltarom izgovorio ime Rachel, umjesto Emily.

Reditelj je otkrio da je bilo teško raditi s Helen jer se drugi glumci nisu mogli hraniti njenom komičarskom energijom, a rekao je i da je Helen u ulozi Engleskinje Emily bila draga, ali ne naročito duhovita.

- U sitcomima i bilo kojoj vrsti romantične komedije, smiješno je jednako važno kao i hemija. Otkrili smo da svaka Rossova nova djevojka mora biti duhovita poput Rachel - izjavio je u svojim memoarima.

Govoreći o svom iskustvu u "Prijateljima", Helen Baxendale izjavila je:

- Svi su bili vrlo ljubazni i profesionalni. Ipak, nikada nismo bili dobri prijatelji - kazala je dodavši da je poznata šestorka bila u sjajnim prijateljskim odnosima, no da je ona bila tek jedna od mnogih gostujućih zvijezda koje su se pojavile.

Izvor: Faktor