Stručnjaci pretpostavljaju da će olupina opstati još samo dvadesetak godina, što znači da će Rojas, zajedno sa svojim suputnicima i skupinom stručnjaka, biti prvi posjetitelj olupini od 2005. godine

Dubokomorske bakterije brzo proždiru Titanik i pretpostavlja se da će biti očuvan kao olupina još samo 20 godina. Jedva tvrtka nudi ulaznice za jednu od posljednjih posjeta i posljednjih prilika da se izmjeri razmjer propadanja legendarnog Titanika, piše BBC, prenosi Index.hr.

Priča započinje s Renatom Rojas, koja je još kao djevojčica s ocem išla roniti u more. Kad je imala samo pet godina, ronila je s ocem koji joj je skrenuo pažnju na potopljenu olupinu aviona – i u tom je trenutku otkrila vječnu ljubav prema moru. Uskoro, u 2019. godini, nakon što je cijeli život ronila i štedjela, Rojas će ispuniti svoj najveći san i posjetiti olupinu Titanika.

A ovo joj je zaista možda i posljednja prilika da taj san ostvari jer bakterije koje uzrokuju biološku koroziju te potpomažu pojavljivanje hrđe ubrzano proždiru Titanik. Stručnjaci pretpostavljaju da će olupina opstati još samo dvadesetak godina, što znači da će Rojas, zajedno sa svojim suputnicima i skupinom stručnjaka, biti prvi posjetitelj olupini od 2005. godine, ali će se vjerojatno ubrajati i među zadnje posjetioce olupini Titanika.

Ova je ekspedicija dakako komercijalna, ali ima i znanstvenu svrhu. Putnici će pomagati znanstvenicima i koristiti 3D modeliranje kako bi analizirali i očuvali Titanik za buduće generacije.

Izvor: Index.hr