Pojedete li svakodnevno šaku badema? Čak i ako ne, onda biste trebali jer su brojni pozitivni učinci jedenja badema.

Bademi su jedan od popularnijih orašastih plodova. Većina ljudi ih jede sirove ili pečene, a danas su sve traženiji proizvodi od badema poput bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna… Puni su hranjivih sastojaka poput vlakana, proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina E, mangana i magnezija.

Bademi su među najboljim svjetskim izvorima vitamina E. Ako ih jedete često, u razumnim količinama, zdravstvene prednosti su nebrojene, a ovo su neke od njih.

1. Besprijekorna koža i kosa

Prema istraživanju, pacijenti koji su patili od teških akni imali su devet posto manje vitamina E u svojim tijelima. Zato osobe s kožnim stanjem trebaju konzumirati ​​bademe jer su prepuni antioksidansa, omega-6 masnih kiselina i vitamina E koji pomaže u izlječenju problema s kožom, bori se protiv znakova starenja i pomlađuje kožu. Osim spomenutih hranjivih sastojaka, bademi imaju i magnezij, cink, vitamin B. Oni potiču rast kose, daju joj sjaj i dugovječnost.

2. Bolja razina šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola

Prema jednoj od studija, osobe s dijabetesom tipa 2 pokazale su bolje fizičko stanje nakon što su svakodnevno jele bademe. Također, pomažu u odčepljivanju arterija smanjenjem LDL-a, lošeg holesterola. Sadržaj magnezija pomaže u snižavanju razine krvnog pritiska.

3. Bolji rad mozga

Zahvaljujući udjelu vitamina E i masnih kiselina, naš mozak funkcionira bolje nakon svakodnevne konzumacije badema.

4. Gubitak kilograma

Prema jednoj od studija, oni koji jedu bademe svakodnevno konzumiraju manje ugljikohidrata. Bolji metabolizam zahvaljujući vitaminima i vlaknima na kraju dovodi do gubitka kilograma. Iako imaju puno masnoća, bademi su jedna od najboljih namirnica prilagođena mršavljenju.

5. Bolje zdravlje crijeva i snažan imunološki sistem

Jeste li znali da 70 posto imuniteta dolazi iz crijeva? Bademi sadrže probiotike koji su potrebni za rast i razmnožavanje dobrih crijevnih bakterija. Ako je loših bakterija više, tada ćete patiti od problema s probavom i lošeg imunološkog sistema.

Ukratko, oni su savršena hrana koja bi trebala naći svoje mjesto u vašem dnevnom jelovniku.

Izvor: Index