navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mirisna biljka

Zdravo i fino: Od jorgovana možete napraviti sok, sirup, sladoled, tortu

Jorgovan ovisno o vrsti, a ima ih 20-ak, cvjeta od sredine proljeća do ranog ljeta, a osim prekrasnog mirisa koji će svaki dom osvježiti, od njega možete napraviti nešto zdravo i fino.

Objavljeno: 21.05.2021. u 11:44
get url
text

Od davnina je poznat kao vrlo ljekovita biljka, a u narodnoj medicini koristi se cvijet, list, kora i sjemenke. Listovi pomažu kod loše probave, a cvjetovi kod nadutosti.

Osim za ublažavanje zdravstvenih tegoba, jorgovan je odličan dodatak jelima i pićima. Od njega se može napraviti osvježavajuća limunada, aromatizirana voda, sirup, sladoled, torta...

Aromatizirana voda i limunada

Ako pripremate aromatiziranu vodu, jednostavno cvjetove jorgovana prelijte vodom i ostavite u frižideru preko noći. Drugi dan će voda imati okus i miris jorgovana, a ujedno će dobro djelovati na probavni sistem.


Sirup od jorgovana

Sastojci:

2 šoljice cvjetova
225 g šećera
160 ml vode
sok od limuna po ukusu

Postupak:

Zagrijte vodu i šećer, ne mora prokuhati, važno je da se šećer otopi. Uklonite s vatre i dodajte sok od limuna pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu očistite jorgovan od svega što nisu sami cvjetići. Svakako maknite zelene dijelove jer će soku dati gorak okus, a to ne želite. Također, suzdržite se od pranja cvjetova pod vodom jer će tako izgubiti na okusu.
Cvjetove stavite u staklenku i prelijte ohlađenom šećernom tekućinom. Kašikom cvjetove pogurajte prema dnu staklenke i pazite da su kompletno prekriveni tekućinom.

Ostavite u frižideru 24 do 48 sati uz povremeno miješanje. Na kraju ga ocijedite tako da cvjetiće malo stisnete kašikom u cjediljki, kako bi što više arome izašlo. Sirup potom ulijte u staklene boce.

Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovine staklenki.

Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poenta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Čaj od jorgovana

Prelijte kašiku cvjetova od jorgovana s hladnom vodom i ostavite neka stoji dva sata. Nakon toga sve prokuhajte i čaj je gotov. Ovaj napitak dobro djeluje na jetru.

Odličan je i čaj od kore jorgovana koja se s jorgovana skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Usitni se i dobro prosuši na prozračnom mjestu. Ovaj čaj se priprema tako da se u šoljicu stavi kašika kore i voda pa to odstoji dva sata. Nakon toga se prokuha i ostavi poklopljen još sat vremena. Osim za obnavljanje jetre, ovaj čaj je odličan i za smirivanje.

Sladoled s cvjetovima jorgovana

Sastojci:

1 i po šoljica vrhnja za šlag
3/4 šoljice punomasnog mlijeka
pola šoljice šećera
2 kašike ekstrakta vanilije
šoljica cvjetova jorgovana - što više stavite, okus će biti jači

Postupak:

Svakako pazite da među cvjetovima ne bude zelenih dijelova stabljike, jer znaju biti gorkog okusa i pokvarit će okus sladoleda. Potom u tavu stavite mlijeko i šećer pa to zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok smjesa ne počne krčkati, a šećer se posve otopi.

Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Nakon toga u tu smjesu umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Stavite je u frižider na sat do dva. Potom smjesu prebacite u stroj za pripremu sladoleda koji će od nje napraviti gustu, pahuljastu kremu. U to pažljivo umiješajte i cvjetove jorgovana pa sve stavite u frižider.

Ukoliko nemate stroj za pripremu sladoleda, napravite to ovako: vrhnje za šlag pripremite mikserom prije miješanja sa šećerom, mlijekom i vanilijom pa lagano umiješajte, dodajte cvjetove i stavite u zamrzivač.

Torta od jorgovana i limuna

Sastojci:

Krema:

250 ml vrhnja za šlag
pola šoljice cvjetova jorgovana - dodatno još 3 kašike
3 kašike šećera u prahu

Preljev:

60 ml sirupa od jorgovana

Biskvit:

150 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
125 ml mlijeka
kašika limunovog soka
2 kašike limunove korice
2 kašike praška za pecivo
180 g brašna

Dekoracija:

pola šoljice jorgovana

Priprema:

Krema od jorgovana: U malu tavu dodajte vrhnje i stavite da prokuha. Uklonite s vatre, umiješajte cvjetove i dobro ohladite. Neka krema stoji neko vrijeme u frižideruz sve dok vam ne zatreba.

Biskvit: Odvojite žumance i bjelance. Umiješajte dobro bjelance sa sokom od limuna tako da dobijete čvrstu pjenu. U drugoj posudi umutite maslac, šećer i koricu limuna tako da smjesa bude svijetla i pahuljasta. Potom u to ubacite jedan po jedan žumanac.

U to stavite brašno i prašak za pecivo (koje ste ranije dobro zajedno promiješali) pa dodajte i mlijeko. Kad ste to promiješali, lagano umiješajte pjenu od bjelanaca. Prebacite smjesu u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 35 do 40 minuta. Napravite test čačkalicom - umetnite čačkalicu u tijesto, a ako izađe čista, biskvit je pečen.

Biskvit izvadite i premažite sirupom od jorgovana. Ostavite da se dobro ohladi pa ga izvadite iz kalupa.

U međuvremenu procijedite hladnu kremu kako biste odvojili cvjetove jorgovana i dobro umiješajte. U to stavite tri kašike svježih cvjetova jorgovana i šećer u prahu pa izmiksajte tako da dobijete čvrstu kremu.

Nakon toga kremu stavite na biskvit i ukrasite sa cvjetovima jorgovana.