navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuka nutricionista

Želite biti zdravi i smršati: Ovih pet namirnica uvrstite u prehranu

Držati se plana prehrane može biti izazovno, posebno ako ste neko ko je fokusiran na ono što smije jesti ili mora izbjegavati.

Objavljeno: 07.10.2022. u 08:38
get url
text

Svaka strategija mršanja možda ima svoje dobrobiti, ali najbolje je biti pripremljen i uvijek pri ruci imati namirnice koje nude vlakna, proteine, antioksidanse i vitamine.

Evo šta stručnjaci savjetuju, koje biste to namirnice trebali imati pri ruci, a da su zdrave i da od njih lako možete pripremiti obrok:

Bobičasto voće

Bobičasto voće, a posebno borovnice, najbolji su dodatak obrocima jer su prepune antioksidansa koji se zovu flavonoidi, a upravo njih naučnici povezuju s održavanjem kilograma.

Jedna studija pokazala je kako unos ovakvih namirnica može uveliko pomoći tokom dijete, ali i spriječiti pretilost.

- Borovnice su iznimno zdrave, zasitne i raznovrsno se mogu pripremati. Imaju malo kalorija i puno vlakana - navodi dr. Lisa Young, nutricionist.

Zobena kaša

Zobena kaša pomoći će da izgubite kilograme. Američki magazin za nutricionizam proveo je studiju u kojoj su ispitanici jeli zobenu kašu za doručak te su naknadno izjavili kako su bili dugo siti, manje gladni i imali manju želju za hranom, a i u idućem obroku unijeli su puno manje kalorija, za razliku od onih koji su jeli za doručak pahuljice. Stručnjaci vjeruju da upravo ta mogućnost da zaustavi glad, a radi sadržaja vlakana i to onih topivih koji vode do sporije probave, uspijeva utjecati na smanjenje apetita.

Orasi

- Oni su baš zasitna namirnica jer sadrže proteine, vlakna i zdrave masnoće. Uključivanjem takvih namirnica u prehranu sigurno pomažemo procesu mršanja - navodi nutricionistica Lauren Manaker, te dodaje kako su bogati omega 3 masnim kiselinama koje će poboljšati zdravlje srca, a posebno kada se koriste umjesto nezdravih masnoća.

Zamrznuto povrće

Zamrznuto povrće odlično je uvijek imati u kuhinji kako ne biste brinuli imate li šta zdravo dodati obroku. Ako ste zaposleni, nemate vremena za pripremu kompliciranih obroka s njima možete napraviti svašta.

Losos

Losos je masna riba krcata omega-3 masnim kiselinama koje predstavljaju glavni adut u borbi protiv krvožilnih bolesti.

Omega-3 nas štiti tako što smanjuje upale u tijelu te usporava brzinu nakupljanja plaka u krvnim žilama.

Osim što je bogat ovim masnim kiselinama, losos predstavlja jedan od boljih izvora proteina koji su bitni ako želite smršati, piše eatthis.com.