open-navfaktor-logo
search
Namjenska industrija
Helez: Binas će zahvaljujući ugovorima s Indijom do kraja godine zaposliti 300 novih radnika
AUTOR: Fena
17.05.2024. u 14:58
get url
text
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Bugojnu da će fabrika Binas zahvaljujući novim ugovorima potpisanim s Indijom do kraja godine zaposliti još najmanje 300 novih radnika.
Nakon posjete bugojanskom Binasu koju je Ministarstvo odbrane organizovalo za vojne atašee u BiH, Helez je istakao da ta fabrika preuzima primat u namjenskoj industriji BiH koja, opet, preuzima primat na Zapadnom Balkanu.
Naveo je da mu je posebno drago što se u tom preduzeću usvajaju nove tehnologije poput razvoja upaljača za male rakete za dronove.
- Namjenska industrija BiH je u većinskom državnom vlasništvu i tako će ostati zauvijek, a drago mi je da su i Amerikanci ušli u vlasništvo, ali će ostati manjinski vlasnici - poručio je Helez.
Medijske napise o tome kako 90 posto proizvodnje Binasa ide za potrebe Izraela nazvao je zlonamjernim glupostima.
Helez je podsjetio da je prije dvije godine Binas bio pred stečajem i da je dio tehnologije bio prebačen u Pretis, a dio u Bratunac, što je "predstavljalo pokušaj SDA i nekih koji su sada u zatvoru da unište Binas".
Dodao je da se dolaskom "Trojke" na vlast situacija promijenila i danas je Binas uspješna priča, za što je najviše zaslužna nova uprava.
Direktor Binasa Abaz Mandžuka precizirao je da trenutno imaju potpisane ugovore u vrijednosti oko 100 miliona KM od čega u ovoj godini planiraju realizovati oko 50 miliona ili duplo više od prošlogodišnjih 25 miliona KM. 
Rekao je da trenutno zapošljavaju 420 radnika i ukoliko sve bude teklo po planu do kraja godine bi trebala biti uvedena još jedna smjena te bi uz dodatna zapošljavanja mogli dobiti "još jedan Binas".
Vojni ataše Rumunije u BiH brigadir Robertino-Cristian Ciobanu zahvalio je Ministarstvu i upravi Binasa na organizaciji posjete u ime svih prisutnih vojnih atašea.
Dodao je da ta posjeta spada u aktivnosti koje su dio plana koji je potpisan između Asocijacije vojnih atašea i Ministarstva odbrane BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.