open-navfaktor-logo
search
Uputio poziv političarima
Helez položio cvijeće na mjestu stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice
AUTOR: Faktor
13.05.2024. u 15:09
get url
text
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je položio cvijeće na mjestu stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice gdje je poručio da sve žrtve treba tretirati na isti način i da je zločin zločin bez obzira na to ko ga počinio.
- Želim da pozovem sve ostale političare da ne ide svako svojim žrtvama. Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruku da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi – kazao je Helez.
U naselju Grabovica ubijeno je 33 civila hrvatske nacionalnosti, a pred domaćim sudovima u BiH za ovaj zločin osuđeno je nekoliko bivših pripadnika Armije RBiH.
FOTO: MOBiH
Među stradalima u Grabovici je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić.
- Ovdje su napravili neodgovorni pojedinci Armije RBiH zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti. Ubistvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune četiri godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj - istakao je Helez.  
Dodao je da će sutra posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.