open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Alarmantna situacija u Odbojkaškom savezu BiH: Nemamo izlaza...
Finansijsko stanje u bh. sportu je loše, a to potvrđuju brojni primjeri.
25.07.2022. u 12:54
get url
text

Prošle sedmice stigao je apel iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine da su zbog manjka novca upitni nastupi seniorki na Svjetskom prvenstvu i Zmajeva na Eurobasketu.

Sada se oglasio i Odbojkaški savez BiH, iz kojeg tvrde da će morati otkazati nastupe u kvalifikacijama, ako u narednim danima ne odiguraju novac.

Saopćenje o alarmantnoj situaciji u Odbojkaškom savezu BiH prenosimo u cijelosti.

- Polazeći od stanja u bosanskohercegovačkom sportu potpuno razumijemo probleme i razloge obraćanja javnosti Košarkaškog saveza BiH.

VEZANI TEKST - Upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima

Problemi sporta i sportskih saveza BiH traju dugo i došli su do krajnje tačke. Za nas bi bila velika radost da KSBiH riješi svoje finansijske probleme kroz blagovremenu podršku nadležnih. Mislimo na protekle rezultate KSBiH i popularnost košarke.

I mi smo u istoj situaciji. Prepušteni brizi i obavezama grupe osoba koje o Odbojkaškom savezu BiH brinu kao da je Savez privatna potreba, a ne društvena obaveza kako je regulisano propisima.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je u protekloj godini ostvario najbolje rezultate u historiji, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo ženske seniorske reprezentacije, ali i osvajanjem Srebrene lige i plasmanom u CEV Zlatnu ligu.

Upravo zbog toga je u 2022. godini Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine imao potrebu igrati Evropske lige i u muškoj i u ženskoj seniorskoj konkurenciji, koje su odigrane u maju i junu, te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine koje počinju za nekoliko dana.

Vrijedi istaći da je Evropska odbojkaška konfederacija promijenila sistem takmičenja u odnosu na prošlogodišnji - turnirski, igranjem domaćih i gostujućih utakmica, koji je i do pet puta skuplji. Dramatično povećanje troškova vezano je i za novonastale ekonomske i finansijske prilike u Evropi i šire. Nismo to mogli očekivati.

Sa skromnim budžetom hrabro smo se upustili u ovaj veliki projekat i ove godine, dijelom našom velikom željom za razvojem reprezentativne BH-a odbojke, a svakako primorani mogućim posljedicama ukoliko ne učestvujemo u ovogodišnjim takmičenjima.

Uz pomoć dobrih ljudi, naših prijatelja i vlasnika smještajnih kapaciteta u Sarajevu i Tuzli, prijevoznika i ostalih, koji su nam izašli ususret dajući nam podršku za odgođeno plaćanje, uspjeli smo osigurati pripreme za obje seniorske reprezentacije za Srebrenu i Zlatnu ligu i odigrati oba takmičenja.

Podržale su nas i pojedine općine, gradovi, kantoni i Ministarstvo kulture i sporta Vlade Federacije BiH, kao i sponzora.

U situaciji kada Odbojkaški savez BiH još traži generalnog sponzora, kada pomoć institucija BiH ne postoji - u zadnje tri godine sa državnog nivoa vlasti OS BiH dobio je u jednoj godini 28.000 KM (u dvije godine ništa). Što nije dovoljno ni za pola kvalitetnih priprema jedne reprezentacije ili za odlazak na utakmicu u Norvešku.

Očekuju nas još veći troškovi u narednih mjesec, koji će prinuditi OS BiH da odustane od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u obje konkurencije, ako se ne osiguraju potrebna finansijska sredstva.

Naši prijatelji iz odbojkaških federacija u Evropi i okruženju imaju pomoć države u milionskim iznosima. Mi i dalje, kao i svi drugi sportovi u BiH čekamo rješenje finansiranja reprezentacija i njihovog učešća u međunarodnim takmičenjima.

Do tada, naši talentovani odbojkaši i odbojkašice nažalost, iako su pokazali da znaju i umiju, neće imati priliku postizati dobre rezultate.

Okončali smo ove godine nastup seniora u CEV Srebrnoj ligi i seniorki u CEV Zlatnoj ligi, učešće juniorki u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Učestvovali smo sa kadetkinjama i kadetima na prvenstvu Balkanske odbojkaške asocijacije. I utrošili 450.000 KM. Stvorili smo uslove da do kraja septembra postepeno izvršimo finansijske obaveze prema dobavljačima i davaocima usluga (već to činimo).

Nećemo ostati dužni.

VEZANI TEKST - Hoće li odbojkaške reprezentacije igrati u 2022. godini, šta kažu čelnici OSBiH

Stvorili smo uslove za pripreme seniora i seniorki za učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. I nema ni koraka dalje. Za nastup u kvalifikacijama potrebno nam je 400.000 KM. Mi možemo osigurati još 100.000 KM. Nejasno je kada i da li uopšte možemo dobiti podršku od bilo koga za ostala sredstva. Dosadašnja iskustva upućuju na zaključak da sredstava neće biti ili ih neće biti na vrijeme, a to je u trenutnim uslovima u suštini isto.

Od ukupnih troškova u ovoj godini (850.000 KM) nama bi iz budžeta BiH bilo dovoljno 25 posto (svugdje je to tako u Evropi i daleko iznad toga). Naši napori u traženju rješenja su svakodnevni i osigurali smo do sada najveći iznos finansijskih sredstava na godišnjem nivou.

Ipak, to je nedovoljno da uspješno okončamo započete aktivnosti. Mi nemamo izlaza. Ako se tokom narednih dana ne nađe rješenje i neophodna finasijska podrška, moramo donijeti odluku o prekidu priprema seniora, otkazati pripreme seniorki i otkazati učešće na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, svjesni finansijskih i drugih sankcija od strane CEV-a.

Nemamo pravo stvarati finansijske obaveze koje nije moguće izvršiti. Iznuđene odluke bit će katastrofalna posljedica i potpuna demoralizacija stručnih štabova, reprezentativki i reprezentativaca, koji imaju realnu mogućnost da se ove godine kvalifikuju za završnicu Evropskog prvenstva - piše u saopćenju koje je potpisao Adnan Talić, generalni sekretar OSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.