open-navfaktor-logo
search
Srušili Portugalce i prošli u osminu finala
Čudo Gruzije za kraj grupne faze Evropskog prvenstva
AUTOR: Faktor
26.06.2024. u 22:57
get url
text
Khvicha Kvaratskhelia
Khvicha Kvaratskhelia
FOTO: Anadolija
Fudbaleri Gruzije kreirali su najveću senzaciju, pravo čudo, na Evropskom prvenstvu, savladavši Portugal u Gelsenkirchenu rezultatom , što im je osiguralo treće mjesto u grupi F i plasman među 16 najboljih timova Evrope u debitanskom nastupu na EURO-u.
Gruzijci, trenutno 74. reprezentacija svijeta su šokirali Portugal, koji je i prije ove utakmice osigurao lidersku poziciju u grupi, golovima Kvaratskhelije u drugoj i Mikautadzea iz penala u 57. minuti.
Ekipa koju s klupe predvodi Francuz Willy Sagnol sa četiri osvojena boda u osminu finala prolazi kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije na EURO-u.
Iz ove grupe s druge pozicije dalje ide Turska koja je u posljednjem kolu u Hamburgu pobijedila Češku rezultatom 2:1.
Česi su rano ostali s igračem manje, jer je Barak u razmaku od 11. do 20. minute zaradio dva žuta kartona. Turska je brojčanu nadmoć iskoristila u 51. minuti i povela sa 1:0 zahvaljujući pogotku Calhanoglua. Soucek je u 66. minuti donio Češkoj poravnanje, a u nadoknadi je za pobjedu Turske pogodio Tosun.
Austrija, Engleska, Njemačka, Portugal, Španija i Rumunija dalje su prošli kao pobjednici grupa, Danska, Francuska, Italija, Švicarska, Belgija i Turska u nokaut rundu idu s druge pozicije, a najbolje trećeplasirane reprezentacije su Nizozemska, Slovenija, Slovačka i Gruzija.
Albanija, Hrvatska, Poljska, Škotska, Srbija, Mađarska, Češka i Ukrajina završile su učešće nakon grupne faze.
Utakmice osmine finala igraju se od 29. juna do 2. jula.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.