open-navfaktor-logo
search
Kako se troši novac
Da li je FSBiH platio privatni avion, ko zapošljava ljude bliske stranci Milorada Dodika?
Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine od prije pedesetak dana i zvanično vladaju nove struje.
04.05.2021. u 21:08
get url
text

Vico Zeljković je od 16. marta 2021. godine ustoličen u predsjednika FSBiH, iako se posljednju godinu pitao o svemu i njegova je bila zadnja. Sa predsjednikom, dobili smo i novi Izvršni odbor, u kojem je polovina "faca" koje su tu bile i tokom prethodnog mandata. Uglavnom su to podobni, koji su klimali glavama i dizali ruke, samo da bi sačuvali svoju poziciju...

Obećavao je novi "boss" kule i gradove, terene i VAR, a za sada smo dobili samo katastrofalno suđenje i repove koji ostaju iza svakog premijerligaškog kola.

VEZANI TEKST - Kako je FSBiH podijelio milion, gdje je "nestalo" 30.000 dolara?

Uz sve to i u kasi Saveza sve je manje novca. Prošlog mjeseca Zeljković i njegovi ortaci okupljeni u IO podijelili su milion dolara, od čega je svaki klub u Premijer ligi BiH dobio po mizernih 16.000.

Dijelilo se svima, a u kompletnoj računici "nestalo" je 30.000 dolara. Da li su završili u nečijem džepu i čijem, to valjda znaju oni u Savezu koji se brinu o tome. Ako ništa, trebao bi znati generalni sekretar Adnan Džemidžić, koji je na papiru prvi operativac i bez njega se ništa ne može uraditi...

A novac se nemilice troši iz kase FSBiH. Na adresu Faktora stiglo je pismo u kojem se ukazuje na mnoge stvari koje bi mogle imati negativne posljedice po FSBiH. Između ostalog, navedeno je kako je Savez unajmio privatni avion da predsjednik i generalni sekretar putuju na Kongres UEFA-e u Švicarsku.

Također, simptomatično je da je prije mjesec, prema pisanju medija bliskih Zeljkoviću (Savez nije zvanično objavio), u FSBiH zaposlen direktor marketinga Vaso Mijanović. Riječ je o bivšem direktoru Doma zdravlja u Trebinju, nekadašnjem odborniku i, kako su mu "tepali", istaknutom članu trebinjskog SNSD-a. Stranke koja je pod patronatom Milorada Dodika, ujaka predsjednika FSBiH Vice Zeljkovića. 

S druge strane, kao Zeljkovićev savjetnik pojavljuje se izvjesni Marko Miličić. On je navodno i kum prvog čovjeka bh. fudbala, a njegova uloga u FSBiH je nejasna.

Ni Google nema (previše) informacija o biografiji čovjeka koji se, navodno, bavi i menadžerisanjem...

Miličić je putovao sa Zmajevima u Helsinki na kvalifikacionu utakmicu protiv Finske, sa Zeljkovićem je bio i na sastancima sa načelnicima Zenice i Istočnog Sarajeva.

- Kako bismo javnost informisali o činjeničnom stanju, molim Vas da odgovorite na pitanja iz Vaše nadležnosti:

1. Da li je FSBiH platio privatni avion za odlazak delegacije Saveza na Kongres UEFA-e? Ako jeste, koliko je to koštalo, ko je to odobrio, odnosno ko dozvoljava da se troši toliki novac za put? Da li su na Kongres imali pravo putovati potpredsjednici FSBiH, ako jesu, zašto nisu putovali?

2. Da li su u Finsku na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo putovale osobe koje nisu dio organizacije FSBiH, te da li su oni tražili da im se isplate dnevnice?

3. Da li je FSBiH zaposlio savjetnika (predsjedniku Saveza) i marketing menadžera? Ako jeste, da li je ispoštovana pravna procedura?

4. Da li je istina da je Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH, kao član delegacije Saveza, na gostovanju u Finskoj, istjeran iz automobila u kojem su bili Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, i "njegova pratnja"?

5. Da li eventualno nekontrolisano trošenja novca iz kase FSBiH može imati posljedice na finansijsku stabilnost Savezu, odnosno da li bi zbog toga mogli ispaštati naši klubovi?

Ovo su pitanja koja smo 23. aprila poslali na adrese predsjednika FSBiH, potpredsjednika Ivana Beusa i Irfana Durića, generalnog sekretara, te press službe Saveza. Odgovore do 4. maja nismo dobili...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.