open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
Engleska favorit grupe C, šta mogu Slovenija i Srbija
AUTOR: Anadolija
07.06.2024. u 09:02
get url
text
Takmičenje u grupi C Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će ove godine biti održano u Njemačkoj, 16. juna će otvoriti Slovenija i Danska.
Istog dana u večernjem terminu snage će odmjeriti Srbija i Engleska.
Za osvajanje prvog mjesta u grupi C apsolutni favorit je selekcija Engleske, a od izabranika Garetha Southgatea na ovogodišnjoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta očekuje se mnogo već u grupnoj fazi protiv Danske, Srbije i Slovenije.
Englezi su u fazi priprema za EURO odigrali prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, čime su neke od zvijezda koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu poput Colea Palmera, Trenta Alexandera-Arnolda, Harryja Kanea i drugih imale priliku "osjetiti" selekciju s prostora bivše Jugoslavije, budući da ih u Njemačkoj čekaju Srbija i Slovenija.
Srbija je u prijateljskom ogledu izgubila od Austrije u Beču, dok su Danci savladali Švedsku, koja će ujedno biti i posljednja provjera izabranika Dragana Stojkovića uoči početka EURO-a.
Engleskoj će ovo biti 11. nastup na smotri najboljih u Evropi. Englezi su 2020. igrali finale, a 1968. i 1996. "dobacili" su do polufinala.
Danska će 10. put nastupiti na EURO-u, a 1992. godine osvojili su Evropsko prvenstvo u Švedskoj, savladavši tada u finalu ovogodišnjeg domaćina Njemačku.
Ovo će biti prvi nastup Srbije na završnici evropskih prvenstava, nakon odvajanja Crne Gore.
Sloveniji će ovo biti drugi nastup na turniru. U svom debiju na završnici EURO-a 2020. godine, nisu prošli dalje od grupne faze.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.