open-navfaktor-logo
search
Zvanična reakcija
FS Kosova uputio žalbu UEFA-i zbog šovinističkih i rasističkih poruka tokom utakmice Srbija - Engleska
AUTOR: Anadolija
17.06.2024. u 14:30
get url
text
FOTO: AA
Fudbalski savez Kosova uputio je Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) zvaničnu reakciju zbog isticanja zastava, slogana i skandiranja srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova, tokom utakmice Srbija - Engleska na EURO 2024.
- Nesmetano prikazivanje ovakvih poruka na velikom događaju kao što je EURO 2024 je besmisleno i apsurdno. Ovakvim povicima dokazuje se mržnja koja se u javnom mnjenju Srbije usađuje prema komšijama - navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Fudbalskog saveza Kosova.
FSK je u žalbi, koju je s potrebnim dokazima dostavio UEFA-i, zatražio stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao ponavljača ovakvih slučajeva.
Istovremeno, FSK od organizatora zahtjeva oprez kako bi se izbjeglo isticanje ovakvih transparenta u budućim utakmicama, jer predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA-e.
- Pozivi protiv države Kosovo na velikom događaju kao što je EURO 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju krhku sigurnost regiona. Fudbalski savez Kosova čvrsto stoji u odbrani vrijednosti fudbala i promocije onoga što UEFA predstavlja: ​​jedinstva, inkluzivnosti i strasti za fudbalskom igrom, ali u isto vrijeme odlučno štiti dostojanstvo države koja je nastala uz mnogo truda i odricanja - navodi se u saopćenju.
Napominje se da osobama sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema drugom narodu i državi nije mejsto na fudbalskim stadionima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.