open-navfaktor-logo
search
Izborili četvrtfinale EURO-a
Fudbaleri stranog porijekla jedan od ključnih faktora uspjeha Švicaraca
AUTOR: Anadolija
30.06.2024. u 13:53
get url
text
Švicarci slave pobjedu nad Italijom
Švicarci slave pobjedu nad Italijom
FOTO: Anadolija
Postoji nekoliko ključnih faktora koji su pomogli fudbalskoj selekciji Švicarske da izbori plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva (EURO 2024) koje se održava u Njemačkoj, piše Anadolija.
Švicarska, koja šesti put učestvuje na Evropskom prvenstvu, posljednjih godina sve više privlači pažnju na velikim turnirima.
Švicarski tim na EURO 1996., 2004. i 2008. godine nisu čak uspjeli proći ni grupu, a 2012. godine nije ni učestvovala na Evropskom prvenstvu.
Međutim, već na EURO 2016. prošli su među 16 najboljih, a 2020. godine izborili četvrtfinale.
Pobjedom nad Italijom rezultatom 2:0 na EURO 2024. Švicarska je uspjela da se drugi put zaredom plasira u četvrtfinale.
Mnogo je faktora iza ovog uspjeha zemlje koja ima 8,7 miliona stanovnika.
Neki od glavnih faktora su sigurno njena razvijena fudbalska infrastruktura, doprinos stranih fudbalera, učinak selektora Murata Yakina i činjenica da švicarski fudbaleri igraju u poznatim evropskim klubovima.
Važnost infrastrukture
Švicarska je među državama koje pridaju veliki značaj infrastrukturi u fudbalu. Švicarski programi za otkrivanje i razvoj talentiranih mladih fudbalera već uveliko daju rezultate posljednjih nekoliko godina.
UEFA također doprinosi razvoju mladih igrača u zemlji kroz programe koje podržava, kao i vrhunskim objektima i sportskim školama.
Utjecaj stranih igrača
Osim švicarske omladine, kroz fudbal se u državi integriraju i djeca stranog porijekla.
Također, fudbaleri iz više od 180 država igraju u oko 1.400 klubova koji djeluju u okviru Fudbalske federacije Švicarske.
U Švicarskoj fudbal daje važan doprinos društvenoj integraciji stranaca, tako da u selekciji Švicarske trenutno nastupaju Manuel Akanji porijeklom iz Nigerije, Denis Zakaria, koji ima i državljanstvo Demokratske Republike Kongo, Granit Xhaka, albanskog porijekla, Xherdan Shaqiri, koji ima i kosovsko državljanstvo, Breel Embolo kamerunskog porijekla, Noah Okafor, koji ima nigerijsko državljanstvo, i Zeki Amdouni, porijeklom iz Turske i Tunisa.
Reprezentaciju Švicarske trenutno predvodi selektor Murat Yakin, koji je turskog porijekla.
Poznati fudbaleri
U sastavu švicarske reprezentacije igraju mnogi fudbaleri koji nastupaju za poznate klubove u Evropi.
Samo neki od njih su golman Yann Sommer koji igra za italijanski Inter Milan, Gregor Kobel, golman Borussije Dortmund, Manuel Akanji iz Manchester Cityja, Fabian Schar koji igra za Newcastle United, Denis Zakaria koji nastupa za AS Monaco, Granit Xhaka iz Bayer Leverkusena, Breel Embolo koji igra za AS Monaco te Noah Okafor koji nastupa za AC Milan.
Švicarci će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika duela između Engleske i Slovačke.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.