open-navfaktor-logo
search
Katastrofalan učinak
Hoće li mu čelnici FSBiH dati još jednu šansu: Brojke ne idu u prilog Savi Miloševiću
Bh. tim je vodio na pet utakmica, sa učinkom od jedne pobjede i četiri poraza, uz gol-razliku 5:13
Autor: Faktor/S. Š.
25.03.2024. u 21:20
get url
text
Vico Zeljković i Savo Milošević
Vico Zeljković i Savo Milošević
FOTO: FSBiH
Savo Milošević nije uspio odvesti fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo u Njemačku.
Minute su dijelile Zmajeve od pobjede protiv Ukrajine u polufinalu baraža za EURO 2024. Do 85. minute vodili smo 1:0, a onda za nešto manje od 180 sekundi sve je palo u vodu.
Bh. tim je izgubio, a Milošević je porazom okončao mandat na klupi naše reprezentacije. Kako smo već pisali, bivši reprezentativc Srbije imao je dogovorenu saradnju do kraja baraža, što je na njegovom predstavljanju 29. septembra 2023. godine rekao i Vico Zeljković, predsjednik FSBiH.
- Napravili smo dogovor da idemo do kraja baraža. Faktički ove četiri utakmice i utakmice u baražu. I da poslije baraža u zavisnosti od plasmana ili neplasmana na EURO da sjednemo razgovaramo i da vidimo da li smo svi ukupno zadovoljni da idemo u naredne cikluse - kazao je tada Zeljković.
A možemo li biti zadovoljni Miloševićem i njegovim učinkom na klupi Zmajeva?
Gledajući rezultate, oni su katastrofalni! Bh. tim je vodio na pet utakmica, sa učinkom od jedne pobjede i četiri poraza, uz gol-razliku 5:13.
Savladali smo Lihtenštajn na Miloševićevom debiju (2:0), a onda je uslijedila serija od četiri poraza. Prvo nas je potopio Portugal (5:0), a onda obrukao Luksemburg (4:1). U posljednja dva nastupa pod Savinom palicom Zmajevi su izgubili od Slovačke i Ukrajine identičnim rezultatom - 1:2.
Igra Zmajeva? Izuzmemo li 80-ak minuta protiv Ukrajine, sve ostalo je bilo loše i ispod onoga što očekujemo od naše selekcije. A Milošević je jedino protiv Ukrajinaca promijenio formaciju i odustao od svoje standardne postavke 4-2-3-1 i meč počeo sa trojicom centralnih bekova (3-5-2). Da li je s tim iznenadio rivala ili nam to zaista odgovara, pokazat će vrijeme. Naravno, ako budemo igrali u ovoj formaciji...
Hoće li FSBiH pružiti još jednu priliku Miloševiću ili će u potragu za novim selektorom, za sada nema odgovora iz bh. kuće fudbala. Ranija praksa čelnika FSBiH ne ide u prilog Miloševiću jer je, recimo Faruk Hadžibegić, smijenjen nakon pobjede i tri poraza, a Meho Kodro je prošao još gore, te je postao bivši nakon polovičnog učinka - pobjede i poraza.    
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.