open-navfaktor-logo
search
Dobar posao Jankovića
Koliko je Barbarezovih Zmajeva prošlo "filter" mlade reprezentacije BiH?
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 14:07
get url
text
Bašić i Muharemović iz U-21 prekomandovani u A tim
Bašić i Muharemović iz U-21 prekomandovani u A tim
FOTO: FSBiH
Koliko je važno da u fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine pod svoju zastavu dovodi sve one starije igrače koji imaju naše korijene, toliko je važan i "protok" iz mlađih selekcije prema A timu.
Emir Spahić, direktor fudbalske reprezentacije BiH, odradio je sjajan posao u nepun mjesec otkako je imenovan na ovu funkciju i osigurao je da dres Zmajeva obuku Nikola Katić, Armin Gigović, Dženis Burnić i Osman Hadžikić, koji će biti na raspolaganju selektoru Sergeju Barbarezu u prijateljskim mečevima protiv Engleske i Italije.
No isto tako treba pohvaliti ono što je uradio Igor Janković, selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Među 23 igrača koje je za duele za viceprvakom i prvak Evrope pozvao Barbarez pet je fudbalera koji su donedavno nosili dres Zmajića. To su, redom, Jusuf Gazibegović, Tarik Muharemović, Ivan Bašić i David Vuković.
Kada se njima doda i Amar Dedić, koji je također ne tako davno igrao za mladi tim, onda dolazimo do činjenice da je "pola sastava" prošlo filter mlade reprezentacije, odnosno da je većina njih prošla "kroz ruke" Jankovića, za što mu se treba odati priznanje da radi dobar posao.
Sigurno je da bi među ovima koji su zreli za A tim bio i Petar Sučić, veznjak Dinama, koji je bio standardan u našem mladom timu, ali se "predomislio" i, kako je rekao, "srcem izabrao Hrvatsku". No takvi kao Sučić nam i ne trebaju...
Dolaskom Barbareza i Spahića najavljeno je da će se više obratiti pažnje i prema mlađim selekcijama. A u tom slučaju i Jankoviću, ali i selektorima juniora i kadeta, posao će biti dodatno olakšan jer će tada svi željeti da se kroz mlađe selekcije nametnu u A tim.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.