open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
Komšijski derbi u Dusseldorfu, Portugal protiv Slovenije lovi četvrtfinale
AUTOR: Faktor
01.07.2024. u 08:31
get url
text
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo
FOTO: Anadolija
U najzanimljivijoj utakmici osmine finala, barem na papiru, snage će odmjeriti Francuska i Belgija. Komšijski derbi, okršaj druge i treće reprezentacije sa FIFA liste, govori da bi navijači mogli svjedočiti spektaklu u Dusseldorfu, no njihove partije u grupnoj fazi pozivaju na oprez.
Francuzi nisu oduševili u grupnoj fazi. Krenuli su pobjedom protiv Austrije, nakon čega su remizirali sa Nizozemskom i Poljskom. Tim Didiera Deschampsa dobio je dosta kritika na račun igara, a posebno za neefikasnost u napadu.
Belgija je bila i manje uvjerljiva. Nakon iznenađujućeg poraza od Slovačke na premijeri, pobijedili su Rumuniju i u posljednjem kolu su remizirali protiv Ukrajine.
Oba tima su u dosadašnja tri meča postigla samo dva pogotka. Franuzi su prethodni EURO završili upravo u osmini finala nakon poraza na penale od Švicarske, a Belgija je na papiru ozbiljniji rival.
Meč u Dusseldorfu počinje u 18 sati.
U drugom meču od 21 sat Portugal će odmjeriti snage protiv Slovenije.
Dvije selekcije imaju samo jedan međusobni duel i to prijateljski odigran nedavno u Ljubljani, a Slovenija je tada slavila sa 2:0, prekinuvši niz Portugala od 11 pobjeda, a bio je to i prvi poraz selektora Roberta Martineza.
Portugal je u grupnoj fazi slavio dvije pobjede, protiv Češke i Turske, a unatoč porazu od Gruzije Ronaldo i društvo zavšrili su kao lideri grupe.
Slovenija je do osmine finala došla kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija, sa tri remija, protiv Danske, Srbije i Engleske.
Vrijedi istaknuti i to da Slovenija prvi put u svojoj historiji igra nokaut rundu na velikom takmičenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.