open-navfaktor-logo
search
Incidenti u Bukureštu
Kosovo ne misle odustati: Prijavili Rumune UEFA-i, traže pobjedu za zelenim stolom
Ne stišava se bura nakon utakmice Rumunije i Kosova u Bukureštu, koja je bila prekinuta zbog ponašanja rumunskih navijača.
14.09.2023. u 16:02
get url
text

VEZANI TEKST - Navijači Rumunije skandirali "Kosovo je Srbija", ovako im je "odgovorio" golman Kosova

Skoro sat vremena trajao je prekid u Bukureštu. Meč je prekinut u 18. minuti zbog toga što su domaći navijači izvjesili transparent "Kosovo je Srbija" i "Besarabija je Rumunija", ali i zbog povika "Srbija, Srbija", te bacanja pirotehničkih naprava na teren.

Kosovari su se povukli s terena, ali susret se nastavio, te je Rumunija s dva kasna pogotka došla do velikog slavlja. No, Fudbalski savez Kosova ne misli odustati od borbe za bodove.

Cjelokupni incident u Bukureštu izazvao je veliki skandal, a FSK podnio je tužbu UEFA-i Sudu za sportsku arbitražu (CAS-u) u nadi kako bi utakmica izgubljena 2:0 na terenu mogao dobiti 3:0 za zelenim stolom, piše N1.

- Prikupili smo sav foto i video materijal kako bi kompletirali dokumentaciju za tužbu u kojoj dokazujemo da su navijači Rumunije jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utakmicu nesportskim ponašanjem. Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA-e sa zahtjevom da se poduzmu sve mjere u vezi s nacionalističkim povicima, transparentima i jezikom mržnje rumunskih navijača - objavili su Kosovari.

Posljednji put nešto slično se dogodilo u Beogradu 2014. godine kada su se sastali Albanija i Srbija. Utakmica se pamti po dronu koji je uletio na travnjak stadiona JNA, ali i po napadima srbijanskih navijača na igrače Albanije.

Tada je u 42. minuti utakmica prekinuta, sudija Martin Atkinson je poslao igrače u svlačionicu, a Albanci nisu htjeli nastaviti s igrom te je naposljetku nakon tužbe Albaniji upisana pobjeda - 3:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.