open-navfaktor-logo
search
Na 90 dana
Mirvić u FK Sarajevo doveo Belgijanca koji je prozivao Tana: Nije investirao ništa, klub je podržao pozajmicama
AUTOR: Autor: Anadolija/Faktor
03.04.2024. u 12:44
get url
text
Leterme će sarađivati sa Mirvićem i Tanom
Leterme će sarađivati sa Mirvićem i Tanom
FOTO: KVK/FK Sarajevo
Belgijanac Matthias Leterme (37) imenovan je za vršioca dužnosti generalnog direktora Fudbalskog kluba Sarajevo.
Kako javlja Anadolu, mandat je dobio na 90 dana, te će tako popuniti upražnjenu funkciju u klubu, nakon odlaska Ajle Alimanović prije nekoliko mjeseci.
Bivši direktor belgijskog Kortrijka (od 2009. godine do 2023) u FK Sarajevo dobio je zadatak da formira tim sastavljen od domaćih i inostranih sportskih radnika te ojača Upravni odbor koji će, kako su istakli u Bordo taboru, "pomoći u rastu kluba u svim segmentima u narednom periodu".
Leterme će s radom u FK Sarajevo zvanično početi sutra sastancima sa uposlenicima ovog bosanskohercegovačkog premijerligaša.
Zanimljivo, Belgijanac je radio u Kortrijku, belgijskom klubu koji je bio u vlasništvu Vincenta Tana, malezijskog milijardera s kojim sada sarađuje Ismir Mirvić, prvi čovjek Bordo tima. Leterme je prošle godine u izjavi za belgijske medije prozvao Tana.
- Najveći razlog što sam dao otkaz je nedostatak poštovanja i zajedničkih interesa vlasnika kluba i njegove desne ruke, Ken Chooa koji je bio u Kortrijku dvaput u posljednje četiri godine. Uzeli su "zdravo za gotovo" da smo uvijek uspješni bez da nam oni daju ijedan euro - rekao je Leterme dodavši:
- Tan nije investirao ništa. Podržao je klub sa pozajmicama, ali kada pogledate u posljednjih osam godina, nije investirao nijedan euro. Kada sve izračunate, dođete do jasne računice da nije dao nijedan euro Kortrijku.
Dodao je kako se nije slagao sa kupovinom igrača iz drugih klubova u vlasništvu malezijskog milijardera jer bi tu najmanja korist pripala belgijskom sastavu.
- Što se igračkog kadra tiče, dovodili smo igrače iz Tanovih drugih klubova, poput Nihada Mujakića i Tomislava Barbarića iz Sarajeva, Idrissa Saadija smo posudili iz Cardiffa, a cjelokupnu plaću je preuzeo Kortrijk da bi na kraju dva miliona eura od njegovog transfera u Strasbourg pripalo Cardiffu. Žao mi je, ali to nije investicija u klub. Ne slažem se sa tim. To je isto kao da stavlja novac iz svog lijevog u desni džep. Odluku o odlasku sam donio i ne žalim zbog njeg. Vlasnik je bio tu kada sam donio tu odluku i svjestan je svega - dodao je Leterme za KW.be.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.