open-navfaktor-logo
search
Promjene koje ništa ne znače
"Nova era" ili začarani krug? Mirvić za tri godine promijenio sedam trenera, najduže se zadržao Rožman
AUTOR: S. Selimović
12.06.2024. u 20:40
get url
text
Brojne promjene ne garantuju uspjeh
Brojne promjene ne garantuju uspjeh
Kraj augusta 2021. godine. Vreli ljetni dani dodatno podgrijani užarenim sarajevskim asfaltom. Temperatura među navijačkim pukom Fudbalskog kluba Sarajevo došla je do tačke usijanja poslije informacije da na Koševu kreće "nova era".
A nova era značila je dolazak investitora na Koševo. Dobro poznato lice Vincent Tan preuzima kormilo, ovoga puta sa Ismirom Mirvićem, dotad uglavnom nepoznatim biznismenom bh. javnosti, Sarajliji koji je svoju poslovnu karijeru gradio "preko bare" - u Sjedinjenim Američkim Državama.
Titule, kule i gradovi, evropski iskorak, najbolji klub na brdovitom Balkanu. Sve su to sanjali navijači Sarajeva, a neke od izlizanih floskula "ispaljivali" su i čelnici kluba. No jasno je, snovi nekada mogu prerasti i u noćnu moru. A noćna mora, začarani krug iz kojeg se čini da nema izlaza, trenutna je realnost na Koševu, skoro tri godine nakon starta "nove ere".
Od tada, do danas, Sarajevo je tri sezone uzastopno sezonu završilo na četvrtom mjestu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Uz to i jedno finale Kupa BiH. I to je sve. Rezultatski krah. Šta tek kazati o jednom nastupu u Konferencijskoj ligi, gdje je Sarajevo zaustavljeno u prvom kolu i to eliminacijom od gruzijskog Torpeda.
U "novoj eri" na Koševu je promijenjeno pet trenera. Počeo je Goran Sablić, potom je stigao Makedonac Aleksandar Vasoski, poslije njega Feđa Dudić, Mirza Varešanović i na kraju Simon Rožman. Vjerovali ili ne, Slovenac koji nije uspio sastaviti ni kompletnu sezonu najduže se zadržao na klupi Bordo tima.
Rožmanov mandat trajao je 36 utakmica u svim takmičenjima, ili 314 dana. Varešanović je na klupi sjedio 222 dana, ili 17 utakmica. Dudić se zadržao 139 dana (15 utakmica), Vasoski također 15 utakmica ili 121 dan, a Sablić je za 198 dana vodio 23 meča.
Pored ovih trenera, dva prijelazna rješenja bili su Dženan Uščuplić i Emir Obuća.
Mijenjalo se mnogo i u sportskom segmentu, ali angažmani sa sportskim direktorima Ivanom Kepčijom, Emirom Hadžićem i Senijadom Ibričićem završavali su jednako neuspješno.
Da ne bude sve tako crno, pobrinuli su se "gotovi proizvodi" skinuti sa trake klupske akademije. Sarajevo je u posljednje vrijeme ostvarilo neke značajne transfere, od kojih vrijedi izdvojiti prodaju Dala Varešanovića, Vladana Kovačevića, Andreja Đokanovića, Nihada Mujakića, Muhameda Šahinovića, Halida Šabanovića...
Početak priprema za novu sezonu u Butmiru će početi 17. juna. Pet dana prije toga, Sarajevo nema trenera ni sportskog direktora. Izvjesno je da će to tada novi šef struke parafirati ugovor, a onda slijedi već ranije viđeno - rekonstrukcija tima, odlasci i dolasci.
I tako iz sezone u sezonu - za četvrto mjesto na tabeli.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.