open-navfaktor-logo
search
Uskoro i o rekonstrukciji takmičenja
Određen početak nove sezone Prve lige FBiH i četiri Druge lige
Treba istaći da će uskoro biti održana i Vanredna sjednica Skupštine NS FBiH. Glavna tačka će biti skraćenje Prve lige FBiH i reorganizacija Drugih liga.
AUTOR: Faktor
29.06.2024. u 14:59
get url
text
Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije BiH na sjednici održanoj 27.06.2024. godine usvojio je kalendar takmičenja Prve i Druge lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2024/2025.
Takmičarska sezona 2024/2025 u Prvoj i Drugoj ligi Federacije BiH počinje 17/18.08.2024. godine.
Kako je već poznato, plasman u Prvu ligu FBiH kroz doigravanje su izborili FK Radnički Lukavac i NK Travnik. Radnički i Travnik su u doigravanju bili bolji od Famosa, odnosno Brotnja iz Čitluka.
Prvu ligu Federacije BiH su napustili FK Mladost Doboj Kakanj i FK Rudar Kakanj, te je nogomet u Kaknju tako doživio potpuni debakl. Ova dva tima će tako naredne sezone igrati u Drugoj ligi Centar.
Iz Premijer lige u Prvu ligu FBiH će FK Tuzla City, pa će Tuzla opet imati prvoligaša. Sloboda je obilježila prošlu sezonu u Prvoj ligi FBiH te izborila ekspresan povratak u elitni rang bh. nogometa.
Treba istaći da će uskoro biti održana i Vanredna sjednica Skupštine NS FBiH. Glavna tačka će biti skraćenje Prve lige FBiH i reorganizacija Drugih liga.
Radi se o zaključku Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što je prethodno donesena odluka o skraćenju Premijer lige.
Tako će iz elitni rang našeg nogometa na kraju naredne sezone napustiti četiri kluba, te će liga brojati deset klubova.
Kada je u pitanju Prva liga FBiH, te četiri Druge lige FBiH, sve je sada na delegatima Skupštine. Datum održavanja sjednice još uvijek nije utvrđen, a prema trenutnom planu ista će se održati 20. jula.
Ukoliko delegati prihvate ovaj prijedlog, što je realno očekivati, Prva liga FBiH od sezone 2025/26 brojala 14 klubova, umjesto dosadašnjih 16.
Time bi sigurno i kvalitet nogometa u nižim rangovima bio veći, a sigurno i pristup klubova, te službenih lica mnogo profesionalniji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.