open-navfaktor-logo
search
Vuković odustao
Reprezentacija vam nije svetinja? Onda što dalje od njenog dresa
AUTOR: S. Selimović
24.05.2024. u 21:55
get url
text
Fudbalski menadžeri silno žele svoje klijente gurnuti u nacionalni dres. Vrlo jednostavno, sve se vrti oko novca. Za igrače poziv u reprezentaciju znači i bolji status, atraktivnija tržišna vrijednost kod eventualne prodaje, bolja zarada, za menadžere bolja provizija.
No, osim novca, ima i drugih stvari koje su možda i bitnije. Poziv i igranje u nacionalnom dresu mora biti ponos i čast. Za reprezentaciju se igra srcem. Dres reprezentacije je svetinja. Dobijanjem poziva u reprezentaciju nalazite se među tridesetak odabranih, dok za hiljade njih koji šutiraju loptu od dječačkih dana to ostaje nedosanjani san.
Ako ste već reprezentativac, onda za početak trebate iskazati poštovanje prema svojoj državi. Himna je nacionalno obilježje, zastava je nacionalno obilježje.
David Vuković, prvotimac Borca, odbio je poziv selektora Sergeja Barbareza za prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije. Vukoviću su zasmetali uvredljivi komentari na društvenim mrežama. Prvo su po krilnom napadaču paljbu osuli pojedini "navijači" Borca kada je dobio poziv među Zmajeve, smatrajući da se kao rođeni Bosanac, a etnički Srbin, ne bi trebao odazvati pozivu. Potom je mladi fudbaler zasut uvredama jednog dijela navijača zbog toga što se tokom intoniranja himne u finalu Kupa BiH nije okrenuo prema državnoj zastavi. I zaista nije. Nije niko od fudbalera Borca. Jeste nekolicina fudbalera Zrinjskog, kao i sudijska trojka na čelu s Irfanom Peljtom.
Istu stvar je doživio i Nemanja Bilbija u prvoj finalnoj utakmici Kupa Bosne i Hercegovine. Doduše, on se nije oglašavao.
Poželio je Vuković Zmajevima svu sreću u narednim utakmicama kao i u svim takmičenjima u budućnosti. Znači li to da priča oko njegovog nastupa u reprezentaciji arhivirana? Ako je tako, neka je. Svako ko se ne može nositi s pritiskom, ne može igrati fudbal na ozbiljnom nivou, Svima onima koji reprezentativni dres služi samo za promjenu poslodavca, ne moraju ni dolaziti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.