open-navfaktor-logo
search
Križaljka u FSBiH
Sergej Barbarez i Emir Spahić donose mir, šta će biti sa Zvjezdanom Misimovićem?
S. Šišić
17.04.2024. u 19:23
get url
text
Pokojni Ćiro Blažević sa reprezentativcima BiH
Pokojni Ćiro Blažević sa reprezentativcima BiH
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će dobiti novog selektora.
Savi Miloševiću, koji nas nije odveo na Evropsko prvenstvo u Njemačku, istekao je ugovor onog momenta kada smo u polufinalu baraža poraženi od Ukrajine (21. mart), a čelnici bh. kuće fudbala odlučili su da sa njim neće biti produžena saradnja.
U FSBiH su željeli kapitalca, nekog ko može pomiriti "široke narodne mase", vratiti kult reprezentacije i ujediniti sve - od ekipe na terenu, čelnika Saveza, preko medija do navijača. Nešto šta smo gledali u vrijeme dok je na klupi BiH sjedio legendarni Miroslav Ćiro Blažević.
Mnogi će reći da bi to mogao samo Vahid Halilhodžić, a onda kao "grom iz vedra neba" stigla je vijest da je novi selektor Sergej Barbarez! I ne samo to, uz njega dolazi i Emir Spahić, koji bi trebao biti sportski direktor. A to znači da bi Zvjezdan Misimović, dosadašnji "direktor", dobio novu poziciju. Vjerovatno neku savjetodavnu...
A to se nameće i kao logično. Misimović je krajem 2020. godine između Barbareza i Ivayla Peteva stao na stranu ovog drugog. Tada je zajedno sa Spahićem bio dio Stručne komisije za izbor selektora Zmajeva. I dok je Spahićev prijedlog bio Barbarez, Mismović se tada odlučio za bugarskog stručnjaka, koji je na kraju i izabran za selektora.
Barbarez i Spahić definitivno mogu donijeti potrebni mir i uz višegodišnji ugovor (spominje se saradnja na dva ciklusa) mogu vratiti bh. reprezentaciju na fudbalsku mapu Evrope, gdje je nekad igrala zapaženu ulogu.
Uz njih dvojicu najavljeno je da će u stručnom štabu biti i bivši reprezentativci Zlatan Bajramović, Vedad Ibišević, Mirko Hrgović, Kenan Hasagić... Da će za skaute biti imenovani Saša Papac i Ninoslav Milenković.
FSBiH ovim potezima pokazuje da su vrata bh. kuće fudbala, posebno onaj dio koji se tiče terena, otvorena bivšim igračima. To bi trebao biti jedini pravi put jer primjeri iz komšiluka (Hrvatska) pokazuju da bivši reprezentativci na pravim mjestima donose rezultat.
Uz nabrojane, svakako da bi u nacionalnim selekcijama trebalo biti mjesta i za još neke iz plejade mlađih trenera sa reprezentativnim iskustvom, kakvi su Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Darko Maletić, Zlatan Muslimović, Dragan Blatnjak, Ivan Radeljić..., a koji svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti boljim rezultatima državnih selekcija.
Jer promjene nisu potrebne samo u A reprezentaciji. Korjenite promjene potrebne su u svim selekcijama. Martovska crna serija i četiri poraza četiri selekcije (U-17, U-19, U-21 i A) koje su nastupile u samo tri dana poruka je koja se ne smije ignorisati. Sada je došlo vrijeme da se stvari poslože na svoje mjesto.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.