open-navfaktor-logo
search
Šta piše u izvještaju
Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?
Emir Spahić, bivši kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, uz Zvjezdana Misimovića bio je član Stručne komisije za izbor selektora Zmajeva.
28.12.2020. u 20:22
get url
text

U izvještaju kojeg je danas dostavio članovima Izvršnog odbora, kao što smo i pisali, za nasljednika Duška Bajevića predložio je Sergeja Barbareza.

Spahić je obrazložio kako su tekli razgovori sa svim kandidatima, govorio je o manama i vrlinama trenera s kojima su se sastajali.

Tako je za Peteva konstatovao da ima iskustvo, ali da je problem što traži svoje pomoćnike, što nema podršku javnosti, te da bi kao stranac teško mogao unijeti pozitivnu atmosferu u naš državni tim. Za Osima je napisao da je došao sa unaprijed formiranim stavom da od dogovora neće biti ništa, da je Musemić ostavio jako dobar i ozbiljan utisak. Za Barbareza je naglasio kako je iznio prihvatljiv plan i viziju, a da je i Jakirović ozbiljan kandidat "sa planom i programom".

VEZANI TEKST - Hoće li Misimović zbog Zeljkovića i Peteva "prodati" Barbareza?

Uz to, Spahić je u izvještaju govorio i o činjenici kako je Misimović pokušao zloupotrijebiti njegovo povjerenje i to pred sjednicu IO koja je održana 22. decembra.

- Nažalost, u ranim satima u nedjelju 20. decembra, imao sam porodični problem i morao sam hitno otputovati u Dubrovnik da se pridružim porodici.

Iz medija saznajem da je kolega Misimović već poslao izvještaj, a da me uopće nije upoznao sa istim, a očekivao sam da ćemo sarađivati kao tim do kraja, te poslati zajedničke prijedloge ili u najmanju ruku jedan izvještaj. Nakon tog saznanja nastavio sam svoj rad savjesno i kako mislim da je najbolje za našu reprezentaciju - napisao je, između ostalog, Spahić u izvještaju, a koji smo dobili na uvid od jednog člana Izvršnog odbora FSBiH.

Bivši defanzivac Zmajeva, otkrio je kako je prilikom formiranja svog prijedloga kontaktirao i bivše saigrače, te naše iskusne trenere.

- S obzirom na to da se naša reprezentacija i Fudbalski savez BiH nalaze u jako teškoj situaciji, uzeo sam za pravo da kontaktiram svoje bivše saigrače iz reprezentacije (Sead Kolašinac, Kenan Hasagić, Vedad Ibišević, Senad Lulić, Ninoslav Milenković, Senijad Ibričić, Asmir Begović, Elvir Rahimić, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Mensur Mujdža...), kolege, trener (Vahid Halilhodžić,Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković, Safet Sušić, Mehmed Baždarević), koji su u ranijim ciklusima vodili našu reprezentaciju, te struku (profesori sporta: Munir Talović, Izet Rađo), da saslušam njihova mišljenja i sugestije. Također, aktivno sam pratio stav navijača i šire javnosti kroz razne komunikacijske kanale kao što su društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter), razne portale i komentare na njima, te direktne poruke i pozive, koji su mi upućeni od strane naših navijača iz BiH i dijaspore - napisao je Spahić.

VEZANI TEKST - Bugarin po Sarajevu "ganja" Džeku: Ko je obećao Petevu da će biti selektor Zmajeva?

U zaključku je objasnio zašto je izabrao Barbareza.

- Iz gore navedenog zaključio sam da je u ovom trenutku jedino i objektivno prihvatljivo rješenje gospodin Sergej Barbarez, pogotovo jer se kolega Misimović složio sa mnom iako to u svom samostalnom izvještaju nije ni spomenuo.

Uvažena gospodo, molim da lične interese ostavite po strani, te da, imajući u vidu trenutnu situaciju, analizirate sve navedene argumente i donesete ispravnu odluku o izboru selektora koja će biti u interesu boljitka bh. fudbala, a posebno reprezentacije BiH - napisao je Spahić.

Spahić i Misimović danas su završili svoj posao kada su u pitanju prijedlozi za selektora, a konačnu odluku o Bajevićevom nasljedniku trebao bi donijeti Izvršni odbor na sjednici koja je zakazana za 4. januar.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.