open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Sindikat stao u zaštitu Ante Blaževića: NK Čelik obmanjuje javnost
Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, tvrdi da NK Čelik obmanjuje javnost.
06.02.2020. u 10:59
get url
text

Nakon sinoćnje objave kluba sa Bilinog polja, oglasio se i Sindikat koji, kako tvrde, želi stati u zaštitu svog člana - igrača Ante Blaževića.

- NK Čelik Zenica u svojoj objavi obmanjuje javnost, donosi informacije vezano za našeg člana, koje nisu istinite, te pokazuje elementarno nepoznavanje propisa koje regulišu fudbal i općeg znanja u sportskom pravu, kao posebnoj pravnoj oblasti - piše Sindikat, uz pojašnjenje:

- Igrač Ante Blažević je stranac, državljanin Republike Hrvatske, a prvostepeni i drugostepeni sudski organi u bh. fudbalu ne ispunjavanju potrebne standarde koje propisuje FIFA, kako bi objektivno mogli suditi stranim državljani. Strani državljani, koji nastupaju u bh. fudbalu, mogu svoja prava, onda kada su ugrožena, zaštiti odmah koristeći mehanizme koje predviđa FIFA. Igrač Ante Blažević je zaključno sa 1. februarom 2020. godine slobodan igrač, s obzirom na to da je pomenutog dana iz opravdanih razloga jednostrano raskinuo ugovor s NK Čelik.

Prethodno je klubu poslao opomenu s rokom od deset dana, dajući klubu u dobroj volji mogućnost da izvrši plaćanje duga prema njemu, kako bi ostao dio tog kolektiva. Međutim, to se nije desilo, te je igrač bio prinuđen, koristeći član 14. FIFA-inog Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igraču, raskine ugovor iz opravdanih razloga. Dug Kluba prema igraču iznosi devet (9) mjesečnih plata, a igrač je klupske čelnike u protekla dva mjeseca u više navrata upozoravao na njegova prava kao igrača stranca, no s druge strane nije bilo odgovora.

Za vrijeme trajanja roka opomene, igrač nije bio obavezan izvršavati svoje klupske obaveze. Dakle, 1. februara tekuće godine prestale su sve obaveze igrača prema klubu, a obaveze koje je klub imao prema igraču on će potraživati putem FIFA-inih sudova (FIFADRC), te je već predao svoj tužbeni zahtjev.

Želimo podsjetiti na obavezujuću presudu CAS-a za bh. fudbal (Court of Arbitration for Sports/ Arbitražni Sud za Sport), sa sjedištem u Luzani (Švicarska), u slučaju igrača Ivana Delića br 2018/A/5616. Naime, u pomenutom slučaju CAS je naložio da se igračima, strancima, koji nastupaju u BiH, omogući nesmetana registracija u drugi klub, te da je djelovanje suprotno tome ilegalno. CAS također navodi da su igrači, koji iz opravdanih razloga jednostrano raskinu ugovor "slobodni", te ne postoje opravdani razlozi zbog kojih se takvi ugovori ne bi smatrali raskinutim od strane domaćih, registracionih Saveza.

Na kraju, ako NK Čelik posjeduje pravnika, pravnu službu ili advokatski tim koji radi za klub, te on/ona ili oni sudjeluju u lancu donošenja odluka, koje obmanjuju javnost, želimo ih pozvati da diskus vode u okvirima struke, s obzirom na to da su protiv kluba trenutno pokrenute dvije tužbe na FIFA-inim sudovima, koje će pored isplate dugovanja, novčanom kaznom, rezultirati i mogućnošću zabrane registracije novih fudbalera u prvom nadolazećem prijelaznom roku - saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Ante Blažević se jučer priključio pripremama Željezničara u Antalyji, a ugovor sa Plavim potpisat će po povratku iz Turske.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.