open-navfaktor-logo
search
Najbolji bh. arbitar
Šta dva posljednja UEFA-ina delegiranja znače za Peljtu: Slijedi li proboj među elitu?
Irfan Peljto, najbolji fudbalski arbitar iz Bosne i Hercegovine, u kratkom vremenskom periodu, delegiran je za dva značajna okršaja.
14.06.2023. u 19:46
get url
text

Prvo je 39-godišnji Sarajlija bio četvrti arbitar polufinala Evropske lige između Bayer Leverkusena i Rome, a isti zadatak obavljat će sutra na završnom turniru Lige nacija u polufinalnom okršaju između Španije i Italije.

Sasvim jasno, poruka je to da UEFA itekako računa na Peljtu i pruža mu šansu da stekne iskustvo na značajnim mečevima i velikim završnicaka.

Da li u Nyonu za bh. arbitra pripremaju nešto veće, saznat ćemo ubrzo, kada bude završena kategorizacija sudija za narednu sezonu.

Peljto se trenutno nalazi u prvoj kategoriji evropskih arbitara. Naredna stepenica mogla bi biti elitna kategorija u kojoj se nalazi 30 najboljih evropskih sudija i koji dijele pravdu na najznačajnim mečevima UEFA takmičenja.

Sarajlija je početkom ove godine bio sudionik seminara koji je organizirala UEFA za arbitre sa elitne liste, ali i one odabrane iz prve kategorije.

Peljto je vlasnik FIFA značke od 2015. godine. Osim njega status internacionalnog sudije iz BiH imaju Antoni Bandić, Luka Bilbija i Miloš Gigović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.