open-navfaktor-logo
search
Vegetativni ciklus
U FSBiH još ne znaju kada će se igrati fudbal na Tušnju i Koševu: Evo šta je potrebno
Do početka proljetnog dijela fudbalske sezone ostalo je još nekoliko dana.
14.02.2023. u 20:01
get url
text

U subotu se igraju utakmice osmine finala Kupa Bosne, a sada je izvjesno da se tri kluba neće vratiti na svoje terene ni nakon zimske pauze. Riječ je o Sarajevu, Slobodi i Tuzla Cityju, na čijim terenima se izvode radovi zamjene travnjaka.

U informacinom sistemu Comet potvrđeno je da će Sloboda 19. februara u Banovićima ugostiti dobojsku Slogu (osmina finala Kupa BiH), dok je za Faktor iz FSBiH ranije potvrđeno kako će Sarajevo svoj prvi domaći mač u proljetnom dijelu sezone protiv Zrinjskog igrati na Bilinom polju u Zenici.

Kakva je situacija sa terenima stadiona Asim Ferhatović Hase i Tušanj, odnosno šta je još potrebno uraditi da bi se na njima mogle igrati utakmice, pitali smo Nihada Hodžića, izvršnog direktora Sektora za administraciju FSBiH i ekspert za infrastrukturu. 

- Naime, hibridni tereni spadaju u kategoriju terena sa prirodnom podlogom (travom) te se tako imaju i tretirati. Busen sa travom na stadion Tušanj u Tuzli postavljen je krajem novembra i početkom decembra, a u Sarajevu na stadionu Koševo u decembru.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Derbi Sarajevo - Željezničar neće se igrati na Koševu!

Postavljanje busena u ovim mjesecima je bilo moguće zahvaljujući nenormalno povoljnim vremenskim uslovima za ovo doba godine.

Za kvalitetan prijem trave za podlogu potrebno je da krene proljetni vegetativni ciklus (ugradnja sintetičkih vlakana u teren ne može biti zamjena za prirodni prijem trave za podlogu) i da se obavi određen broj košenja trave - rekao je Hodžić za Faktor.

Nije mogao otkriti kada će se lopta ponovo zakotrljati na ova dva stadiona, odnosno kada će Sarajevo, Sloboda i Tuzla City moći igrati na svom stadionu.

- Možemo samo reći u ovom trenutku da ćemo prije početi sa korištenjem stadiona u Tuzli nego u Sarajevu, a govoriti o terminima u ovom trenutku je nezahvalno - kazao je Hodžić, dodavši:

- Konačno odobrenje za korištenja pomenutih stadiona je u nadležnosti FSBiH, odnosno eksperta za infrastrukturu Administracije za licenciranje klubova FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.