open-navfaktor-logo
search
Olimpijske pretkvalifikacije
Poljska potvrdila prvo mjesto, evo šta je Zmajevima potrebno za polufinalni obračun s Izraelom
Košarkaši Poljske došli su do treće pobjede u grupi B olimpijskog pretkvalifikacionog turnira kojem su domaćin, potvrdivši tako plasman u polufinale s prvog mjesta u grupi B.
16.08.2023. u 19:59
get url
text

Poljska igra u najboljoj formi, a u trećem kolu Poljaci su savladali Portugal rezultatom 78:65 (17:10, 18:14, 18:17, 25:24).

VEZANI TEKST - Košarkaši BiH večeras protiv Mađarske, kako možemo do polufinala?
 

Pobjeda Poljske je sasvim zaslužena, s obzirom na to da su domaćini turnira imali prednost od početka do kraja meča.

Košarkaši Poljske i u ovom meču imali su visok procenat šuta za tri poena (40,74 posto). Postigli su 11 trica iz 27 pokušaja. Portugalci su imali jednu trojku više, ali i pet pokušaja više.

Po 13 poena u pobjedničkom timu postigli su Miličić, Pluta i Balcerowski.

Zahvaljujući trijumfu Poljaka, reprezentaciji Bosne i Hercegovine će kasnije (utakmica počinje u 21 sat) biti dovoljna pobjeda protiv Mađarske za drugu poziciju u grupi, ali i poraz od maksimalno pet poena razlike.

Ako BiH izgubi od Mađarske, tada bi se zatvorio krug od tri ekipe sa po jednom pobjedom - BiH, Portugal i Mađarska. Portugal je trenutno na plus tri u koš-razlici, BiH je na plus devet, a Mađarska na minus 12. Dakle, u takvom raspletu i poraz od pet poena razlike ili manji odveo bi nas u polufinale. Također, dalje bi nas vodio i poraz od šest razlike uz minimalno 78 postignutih poena u duelu protiv Mađarske.

Poljaci će u polufinalu igrati sa selekcijom Estonije, drugoplasiranom ekipom grupe A, a drugoplasirani tim grupe B protiv pobjednika grupe A - selekcije Izraela.

Polufinalne utakmice u poljskim Gliwicama igraju se u petak, a finale je zakazano za nedjelju.

Pobjednik pretkvalifikacionog tunira plasirat će se u kvalifikacije za Olimpijske igre koje su na rasporedu naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.