open-navfaktor-logo
search
Pretkvalifikacije za OI
Košarkaši BiH večeras protiv Mađarske, kako možemo do polufinala?
Košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine večeras u 21 sat igra utakmicu 3. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre.
16.08.2023. u 08:21
get url
text

VEZANI TEKST - "Lude", ne i nemoguće kombinacije: Zmajevi mogu ispasti i sa pobjedom, ali i sa porazom proći dalje

Rival Zmajevima su Mađari, protiv kojih ćemo se boriti za jedno od prva dva mjesta u grupi i plasman u polufinale turnira u Poljskoj. Trena naglasiti kako bh. timu pobjeda ne garantuje prolaz u polufinale, ali isto tako sa porazom možemo biti drugoplasirana reprezentacija i plasirati se dalje.

Mnogo toga će zavisiti od meča Poljska - Portugal koji se igra danas od 18 sati.

Plasman u polufinale izborit ćemo ako savladamo Mađarsku, a Poljska bude bolja od Portugala.

Ako Poljska izgubi od Portugala, u tom slučaju Zmajevi ne ovise o sebi. Naime, ukoliko Portugalci savladaju Poljake sa isključivo devet razlike, uz minimalno 85 postignutih poena (svaka druga pobjeda Portugala ide nam u korist), tada bi izabranici selektora Adisa Bećiragića ostali bez polufinala bez obzira na ishod meča sa Mađarima.

U takvom raspletu, koji se čini (ne)mogućim, Poljska, Portugal i BiH imali bi omjer 2:1, a koš-razlika bi svima bila na nuli. Međutim, Poljaci i Portugalci bi bili u prednosti jer su postigli više koševa od našeg tima.

Zmajevi mogu u polufinale čak i da izgube od Mađara. Ako Poljska savlada Portugal, a Zmajevi izgube od Mađara, u tom slučaju bi se zatvorio krug od tri ekipe sa po jednom pobjedom - BiH, Portugal i Mađarska. Portugal je trenutno na plus tri u koš-razlici, BiH je na plus devet, a Mađarska na minus 12. Dakle, u takvom raspletu i poraz od pet koševa razlike ili manji odveo bi nas u polufinale. Također, tada bi nas dalje vodio i poraz od šest razlike uz minimalno 78 postignutih poena u duelu protiv Mađarske.

- Poraz od Poljske je možda i dobro došao, trebamo gledati to s pozitivne strane. Malo smo se okliznuli, vidjeli da ne ide baš tako lako i da treba da pokažemo reakciju i sigurno bolju igru.

Mislim da ćemo uspjeti doći do finala, a tamo ko god bude mi ćemo biti spremni da pobijedimo i plasiramo se u kvalifiakcije naredne godine - izjavio je bh. reprezentativac Adin Vrabac.

Rezultati

1. kolo
BiH - Portugal 84:75
Poljska - Mađarska 83:81

2. kolo
BiH - Poljska 76:85
Mađarska - Portugal 74:86

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.