open-navfaktor-logo
search
Govorio za Faktor
Salem Marić: Radimo ubrzano, svi želimo da se bazen u Mostaru izgradi što prije, poznata je i lokacija
Lana Pudar, najbolja bh. plivačica, prije dva dana je završila nastup na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj i najavila nove izazove.
25.06.2022. u 20:49
get url
text

Mostarka je u Budimpešti nastupila u tri discipline, a izborila je dva finala. Na 100 metra delfin bila je osma na svijetu, a na 200 metara delfin plasirala se na sjajno šesto mjesto.

U ovoj disciplini naša Lana Pudar je najbolje plasirana plivačica iz Evrope, što je svakako veliki podvig.

VEZANI TEKST - Mostar dobija Olimpijski bazen: San napokon postaje stvarnost

Lanin dosadašnji uspjeh ima veliki značaj uzevši u obzir da zbog nedostatka uvjeta (bez olimpijskog bazena) u svom rodnom Mostaru za treninge Lana je prinuđena većinu svog vremena snalaziti se u drugim gradovima gdje se priprema za takmičenja.

Prašina se diže nakon svakog uspjeha 16-godišnje plivačice bez koje vjerojatno priča o olimpijskom bazenu ne bi ni došla u fokus.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić tako je nakon Laninog šestog mjesta u Budimpešti na svom Facebook profilu napisao da se priprema dokumentacija za početak izgradnje bazena u Mostaru.

Opet samo priča u prazno, jer kako drugačije objasniti to da je upravo Kordić taj koji može ubrzati "izradu dokemntacije" i početak radove.

A sredstva su osigurana. Vlada Federacije BiH osigurala je osam miliona KM, na što je podsjtio i premijer Fadil Novalić, koji je pozvao na što bržu izgradnju gradskog bazena.

- Očekujem da ćemo uskoro imati povratnu informaciju od gradskih vlasti Mostara o tome dokle se stiglo sa pripremama izgradnje mostarskog bazena za koji je Vlada Federacije BiH izdvojila osam miliona KM. Novac smo osigurali, pozivam ih da požure. Nema vremena za čekanje. Naši talenti ne zaslužuju da čekaju - izjavio je premijer Novalić. 

U javnosti za sada nema puno informacija o planovima izgradnje bazena. Tim povodom, kontaktirali smo Predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

U novembru 2021. Grad Mostar je odlučio izdvojiti prve novce za izradu projektne dokumentacije olimpijskog bazena u Mostaru. Riječ je o 120.000 KM, a od tada je spominjano čak i zatvaranje gradskog bazena u Mostaru.

VEZANI TEKST - Premijer Novalić čestitao Lani Pudar, pozvao da se ubrza izgradnja bazena u Mostaru

- Tako je, 120 hiljada maraka je izdvojeno za projektnu dokumentaciju, idejni projekat je završen. Osam miliona KM koje je izdvojila Vlada FBiH supsesivno će biti uplaćeno kada krene izgradnja bazena, dok će 30 ili 50 posto novca biti uplaćeno početkom radova - rekao je Marić za Faktor, te dodao:

- Javni poziv za izvođača radova trebao biti biti raspisan za dvadesetak dana. Zaista se radi ubrzano - dodao je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara istakao je da je svima u interesu da se bazen završi što prije.

- Što se tiče olimpijskog bazena niko do sada nije to stopirao. Nema nikakvih problema, niti prepreka da bi se to realizovalo. 

Svi podržavamo to i želimo da se bazen izgradi što prije - kazao je Marić, te otkrio lokaciju na kojoj će se nalaziti olimpijski bazen.

- Bazen će se izgraditi na lokaciji Južni Logor, a od izvođača radova zavisi u kojem vremenskom periodu će biti završena izgradnja - zaključio je Marić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.