open-navfaktor-logo
search
Sjedećoj odbojci
Zlatna liga nacija: BiH pobjedom nad Ukrajinom potvrdila prvo mjesto, četiri naša igrača u idealnom timu
AUTOR: Faktor
26.05.2024. u 16:07
get url
text
FOTO: Paravolley Europe
Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Ukrajinom rezultatom 3:1 završila je nastup u Zlatnoj ligi nacija u sjedećoj odbojci koja se održala u Sarajevu u protekla tri dana.
Zlatni momci bh. sporta tako su odbranili naslov najbolje ekipe u takmičenju koje su osvojili po četvrti put.
Na samom početku utakmice selektor Ifet Mahmutović dao je šansu mlađim igračima koji su mu se odužili dobrom igrom pa je prvi set završen u korist bh. tima rezultatom 25:20. I u drugom setu nastavili smo sa odličnom igrom, pa se u treći set otišlo nakon 25:12 za BiH. U trećem setu došlo je do pada koncentracija kod naših reprezentativaca, što su iskoristili igrači Ukrajine osvojivši set sa 25:20.
Posljednji set utakmice donio je bolju igru bh. reprezentacije, ali se Ukrajinci nisu predavali do samog kraja pa bh. tim nije iskoristio pet set lopti. Ipak, u posljednjem napadu nakon bloka Alibašića utakmica je završena.
Ovaj turnir poslužio je reprezentacijama kao priprema za Paraolimpijske Igre koje se održavaju ove godine u Parizu, a bh. tim je u pet utakmica izgubio samo jedan set.
- Ostvarili smo ono što smo zacrtali, a to je da osvojimo Zlatnu ligu među najboljim reprezentacijama Evrope. Pružili smo priliku mladima i možemo reći da imamo dobar tim za Paraolimpijadu. Izgubljeni set je mala nervoza i strah od odgovornosti, ali to je samo znak da moraju igrati još više utakmica i naravno očekivati od njih rezultate. Ono što sam i ranije isticao je da malo osjeti umor od evropskih i domaćih takmičenja, ali da je 12 igrača koji su odabrani za Paraolimpijadu opravdalo očekivanja - kazao je selektor Mahmutović.
Najbolji tim turnira čine najbolji smečer Edvin Zdionica, najbolji primač Mirko Tadić-Zečević, najbolji bloker Marcian Polak iz Poljske, te četiri igrača iz bh. tima, a to su najbolji tehničar Adnan Manko, najbolji libero Ismet Godinjak, najbolji server Ermin Jusufović i MVP turnira Mirzet Duran.
Drugo mjesto pripalo je ekipi Njemačke, dok je treće mjesto zauzela reprezentacija Hrvatske. U konačnom poretku četvrto mjesto pripalo je Poljskoj, peti su bili Ukrajinci, a šesto mjesto zauzela je reprezentacija Srbije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.