open-navfaktor-logo
search
Ponovljeno suđenje
Branimir Glavaš kriv za ratni zločin iz 1991: Dobio sedam godina
Zagrebački Županijski sud danas je nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom Domovinskog rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne. Sud je odlučio - Gordana Getoš Magdić, Branimir Glavaš, Dino Kontić i Zdravko Dragić krivi su. Braminir Glavaš dobio je sedam godina zatvora.
27.10.2023. u 11:12
get url
text
Branimir Glavaš, izricanje presude, Zagreb
Branimir Glavaš, izricanje presude, Zagreb

VEZANI TEKST - Bio presuđen za ratne zločine: Milanović poništio odluke o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu

Getoš Magdić dobila je četiri godine zatvora, dok su Kontić i Dragić dobili svaki po tri godine zatvora.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku, te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić na Županijskom sudu u Zagrebu.

Podsjetimo, Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u augustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva s obzirom da je u dobi od 16 godina u augustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu u centru Osijeka.

VEZANI TEKST - Mirela Ahmetović o Branimiru Glavašu: Pljunuo je na 1.180 Bošnjaka koji su dali život za Hrvatsku

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štaviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu krivičnu prijavu za lažno prijavljivanja krivičnog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u Bosni i Hercegovini gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u oktobru 2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.