open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Dačić: Palmer je oženjen Beograđankom, ali će morati dokazati da nije pristrasan
Dačić kaže da mir i stabilnost ne zavise krucijalno od samog izbora Palmera već je ključno "hoće li se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse na srpsku robu"
31.08.2019. u 09:46
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a da kazao da izbor Matthewa Palmera za specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan predstavlja znak da SAD želi na neki način formalizirati ono što stalni govore, a to je da žele da podstaknu brzo rješenje i da apeliraju na sve strane na Zapadnom Bakanu da grade mir i stabilnost.

Međutim, Dačić kaže da mir i stabilnost ne zavise krucijalno od samog izbora Palmera već je ključno "hoće li se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse na srpsku robu".

Što se Palmera tiče, Dačić kaže da je on oženjen Beograđankom, što ne mora biti prednost, jer će morati da "dokazuje da nije pristrasan". Ipak, ocjenjuje kako američki diplomata dobro poznaje situaciju u regionu.

Dačić navodi da se format dijaloga između Srbije i Kosova neće mijenjati, i da će ostati u Briselu

- Ali kakvi će biti rezultati, vidjećet mo, Zavisi i od izbora u Prištini, tamo svi obećavaju da će da ukinu takse čim se završe izbori, da li će to biti, to je sada pitanje - rekao je Dačić.

VEZANI TEKSTKo je američki diplomata koji boravi u BiH: Sluša Balaševića, napisao knjigu "Sarajevski vuk"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.