open-navfaktor-logo
search
Matthew Palmer
Ko je američki diplomata koji boravi u BiH: Sluša Balaševića, napisao knjigu "Sarajevski vuk"
Palmerove veze sa ovim regionom mnogo su starije od posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno posljednjih godinu i po, koliko obnaša aktuelnu dužnost
18.06.2019. u 20:46
get url
text
Matthew Palmer

Matthew Palmer je u posljednjim mjesecima, a naročito posljednjih nekoliko dana, najvažniji međunarodni diplomata u regionu. Javnost u Republici Srbiji, a zatim i u našoj zemlji, detaljno je proteklih nekoliko dana pratila aktivnosti pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju dok je obilazio Beograd, Banju Luku i Sarajevo.

Palmerove veze sa ovim regionom mnogo su starije od posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno posljednjih godinu i po, koliko obnaša aktuelnu dužnost. Diplomatsku karijeru je započeo još 1993. godine u Ambasadi SAD-a u Beogradu, gdje je za potrebe Washingtona izvještavao i pravio analize širokog spektra političkih i ekonomskih pitanja u vezi s krizom u bivšoj Jugoslaviji. CIA ga je ocijenila kao "izuzetnog sakupljača obavještajnih podataka". U Beogradu je ostao do 1995. godine, kada počinje raditi za Misiju SAD-a u Ujedinjenim nacijama (UN).

Tu ostaje do početka 1997. godine, a nakon nekoliko mjeseci pauze se vratio u State Department. Zadatak mu je ponovo bila bivša Jugoslavija. Koordinirao je sve aspekte američke politike prema Srbiji i Crnoj Gori, a posebno zaduženje mu je bila kriza na Kosovu. Obnašao je i dužnost zamjenika šefa delegacije tokom kosovskih mirovnih pregovora u Rambouilletu (Francuska). Diplomatska karijera ga je vodila dalje do Afrike, Azije i Kipra, a na Balkan se vratio 2011. godine, kada je imenovan za političkog savjetnika u Ambasadi SAD-a u Beogradu, gdje ostaje do jula 2014. godine.

Pored maternjeg engleskog jezika, aktivno govori bosanski, grčki i japanski jezik, a za Balkan je i porodično vezan, uzimajući u obzir da je njegova supruga sa ovih prostora.

Omiljeni muzičar mu je, tvrde njegovi saradnici, novosadski kantautor Đorđe Balašević, a o vezama sa ovim regionom svjedoče i Palmerova književna djela.

Pored diplomatije, bavi se i pisanjem. Njegov prvi roman nosi naziv "Američka misija", a drugi "Tajne države", dok je treći posvećen upravo BiH i nosi naziv "Sarajevski vuk" (The Wolf of Sarajevo).

- U trećoj knjizi "Sarajevski vuk" se vraćam svojim korijenima. Radnja je smještena na Balkanu, gdje sam proveo značajan dio karijere. Moja prva misija je bila u Beogradu u jeku rata u BiH – pojašnjavao je Palmer za Huffington Post.

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici, u kojem je glavni lik Palmerovog romana Eric Petrosian izgubio prijatelja Mehu Alimerovića, on se vraća u Sarajevo u Ambasadu SAD-a, a rat ponovo visi nad Balkanom.

- Vođa bosanskih Srba, koji je neko vrijeme tražio mir, vratio se svojim nacionalističkim korijenima i prijeti da će razvaliti Bosnu u krvavoj borbi za kontrolu, a iza njega je sjenovita mafijaška figura koja vuče konce. Dok se Eric povlači dublje u politički vrtlog i otkriva zavjeru ucjena i nemilosrdnih ambicija, Eric se suočava s nemogućim izborom: upotrijebite informacije koje je otkrio kako bi došlo do pomirenja ili ih iskoristili za oblikovanje budućnosti – navodi se u opisu ovog romana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.