open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Ankara će nastaviti s pritiskom na Izrael putem trgovine i diplomatije dok ne prestane masakr u Gazi
Govoreći na sastanku Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom (DEIK) u Istanbulu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je bio nedvosmislen o onome što se događa u Gazi od 7. oktobra 2023
AUTOR: Anadolija
25.05.2024. u 16:06
get url
text
FOTO: Anadolija
Ankara će nastaviti vršiti pritisak na Izrael putem trgovine i diplomatije sve dok Netanyahuova administracija ne prekine masakr u Pojasu Gaze, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
Govoreći na sastanku Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom (DEIK) u Istanbulu, Erdogan je bio nedvosmislen o onome što se događa u Gazi od 7. oktobra 2023. godine.
- Držimo naše kanale komunikacije otvorenima u našoj poslovnoj zajednici u procesu provedbe naše odluke o obustavi komercijalnih transakcija kako bismo prisilili Izrael, koji je ubio 36.000 nevinih ljudi u Gazi, na prekid vatre - rekao je Erdogan, te dodao:
- Ankara će nastaviti vršiti pritisak na Izrael kroz trgovinu i diplomaciju sve dok Netanyahuova administracija ne okonča svoje masakre u Gazi.
U petak je Međunarodni sud pravde ICJ ponovno potvrdio svoje prethodne naloge i naznačio daljnje mjere, uključujući držanje graničnog pelaza Rafah otvorenim i dopuštanje pristupa istražiteljima blokiranoj enklavi.
Više od 35.900 Palestinaca ubijeno je u Gazi, velika većina su žene i djeca, a gotovo 80.300 drugih je ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa. Nakon više od sedam mjeseci izraelskih napada, veći dijelovi Gaze su pod ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.
Govoreći o ekonomskoj situaciji u njegovoj zemlji, Erdogan je kazao kako je turski ekonomski prioritet smanjenje inflacije na jednocifrene brojeve radi trajnog olakšanja, s fokusom na dugoročnu stabilnost radi poboljšanja blagostanja nacije.
- Od druge polovine godine ulazimo u razdoblje dezinflacije. Fiskalnom politikom nećemo dopustiti dodatni inflacijski pritisak - rekao je Erdogan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.