open-navfaktor-logo
search
Uhapsili i 180 Palestinaca u izbjegličkom kampu
Izrael nastavio vojne operacije u Gazi i nakon naredbe Međunarodnog suda pravde da zaustavi ofanzivu na Rafah
AUTOR: Anadolija/Faktor
25.05.2024. u 10:29
get url
text
Nastavljeni napadi na Gazu
Nastavljeni napadi na Gazu
Izraelska vojska je u petak objavila da će nastaviti vojne operacije na sjeveru, jugu i centralnom dijelu Pojasa Gaze, dok palestinske frakcije nastavljaju pružati otpor, javlja Anadolija.
- Brigada 162 nastavlja svoju aktivnost u oblasti Rafah - objavila je izraelska vojska.
Naveli su da su "u protekla 24 sata vojnici iz borbenih grupa brigada 401, Givati ​​i Nahal vodili izviđačke operacije u potrazi za borbenim sredstvima i infrastrukturom koja pripada Hamasu u okolini".
Objavili su da su "u okviru izviđačkih operacija snage pronašle skladišta za skladištenje borbenih sredstava, kao i otvore za tunele i drugu neprijateljsku infrastrukturu u tom području i uništile ih".
Vojska je istakla da "jedinica 99 nastavlja svoju aktivnost u centralnom Pojasu Gaze".
- U protekla 24 sata, snage jedinice su u saradnji sa zračnim snagama gađale naoružanu ćeliju koja je izvela operacije prema vojnicima izraelske vojske u Pojasu - saopćeno je iz izraelske vojske.
Također su istakli da "jedinica 98 nastavlja svoju aktivnost u srcu Jabalije na sjeveru Pojasa Gaze".
- Vojnici iz borbenih jedinica i padobranci ubili su desetine militanata i uništili platforme za lansiranje raketa zajedno sa otvorima podzemnih tunela - naveli su.
Istakli su da su "istovremeno snage pronašle mnoga borbena sredstva, uključujući eksploziv, minobacačke granate, puške kalašnjikov, snajperske puške".
Dok palestinske frakcije nisu komentarisale tvrdnje vojske, brigade Al-Qasam objavile su da su gađale sedam tenkova u različitim područjima sukoba, uglavnom u Jabaliji.
Istovremeno, Ured za medije zatvorenika u Palestini oglasio se u vezi s izraelskim napadima na izbjeglički kampa Jabalija, koji traju već dvije sedmice.
Navedeno je da je oko 180 ljudi iz škole Al-Harsani, gdje borave raseljeni Palestinci, uhapšeno u upadu izraelske vojske.
Očevici su izjavili da je izraelska vojska gađala smještajne centre u različitim dijelovima Jabalije i privela desetine Palestinaca.
Izraelska vojska je 12. maja pokrenula novi kopneni napad istovremeno s intenzivnim zračnim napadima na Jabaliju i okolna područja na sjeveru Pojasa Gaze, gdje još uvijek žive stotine hiljada Palestinaca, te zatražila evakuaciju mnogih regija i četvrti.
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijeno je 35.857 Palestinaca.
Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze.
Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.