open-navfaktor-logo
search
Reakcije iz susjedstva
Hrvatska pozdravila usvajanje Rezolucije o Srebrenici, iz Slovenije poručuju da se radi o historijskom trenutku
Ovaj historijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sjećanju na dostojanstvo žrtava genocida, koji je odnio najmanje 8.372 života, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 21:55
get url
text
Vlada Hrvatske pozdravila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ističući da zvanični Zagreb svoj stav temelji na poštivanju međunarodnog prava, javlja Anadolija.
- Pozdravljamo usvajanje rezolucije, Hrvatska svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava. Međunarodni sud je još 2007. godine utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).
Generalna skupština UN-a danas je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije nazvalo je "historijskim trenutkom" usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
- Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, među čijim sponzorima je i Slovenija. Ovaj historijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sjećanju na dostojanstvo žrtava genocida, koji je odnio najmanje 8.372 života - objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije na društvenoj mreži X.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.