open-navfaktor-logo
search
Politički potres
Izrael: Član ratnog kabineta Benny Gantz podnio ostavku i pozvao Netanyahua da održi prijevremene izbore
Prošlog mjeseca, Gantz, koji se pridružio Vladi 7. oktobra, odredio je 8. juni kao rok za Netanyahua da izradi poslijeratni plan za Gazu ili će napustiti koaliciju
AUTOR: Anadolu Agency
09.06.2024. u 21:00
get url
text
Izraelski ratni kabinet
Izraelski ratni kabinet
Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je ostavku u nedjelju naveče iz vanredne vlade jedinstva koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu, javlja Anadolu.
Obraćajući se na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Gantz je pozvao Netanyahua da održi prijevremene izbore što prije.
Prošlog mjeseca, Gantz, koji se pridružio Vladi 7. oktobra, odredio je 8. juni kao rok za Netanyahua da izradi poslijeratni plan za Gazu ili će napustiti koaliciju. U subotu je, međutim, odgodio planiranu konferenciju za novinare.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da budućnost Izraela zavisi od nastavka rata u Pojasu Gaze.
-Posvećeni smo apsolutnoj pobjedi i ne želimo, niti možemo sebi priuštiti, da napustimo arenu, jer od toga zavisi budućnost države i nemamo izbora nego da to učinimo - poručio je Netanyahu.
Kako je saopćeno iz njegove kancelarije dodao je da su posvećeni oslobađanju talaca iz Gaze na različite načine, ali da neće ulaziti u detalje.
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Više od 37.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 84.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.