open-navfaktor-logo
search
Prijetnja miru i sigurnosti
Izrael traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog napada
AUTOR: Anadolija
14.04.2024. u 08:26
get url
text
Misija Izraela pri Ujedinjenim nacijama pozvala je na vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog zračnog napada na Izrael.
- Potvrđujem zahtjev Izraela da se odmah sazove sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi Iran nedvosmisleno bio osuđen za ova teška kršenja i odmah se djelovalo da se Iranska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom - objavio je izraelski ambasador Gilad Erdan na društvenoj mreži X.
Iranski napad predstavlja "ozbiljnu prijetnju" globalnom miru i sigurnosti, rekao je on, ukazujući da očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi sva sredstva za poduzimanje konkretnih akcija protiv Irana.
Dodao je da je Iran pokrenuo direktan napad sa svog teritorija sa više od 200 bespilotnih letjelica, krstarećih projektila i balističkih projektila na Izrael, što je, kako je rekao, jasno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.
- Iran se također javno ponosio napadom. Napad predstavlja tešku i opasnu eskalaciju - rekao je Erdan.
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.
Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetaka dronova i projektila prema Izraelu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres oštro je osudio iranski zračni napad na Izrael i pozvao na prekid neprijateljstava.
- Snažno osuđujem ozbiljnu eskalaciju koju predstavlja napad širokih razmjera koji je Islamska Republika Iran pokrenula na Izrael. Pozivam na hitan prekid neprijateljstava - naveo je Guterres u saopćenju.
Guterres je istakao da je duboko zabrinut zbog, kako je rekao, "veoma realne opasnosti" od razorne eskalacije sukoba u cijeloj regiji.
- Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegli bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku. Više puta sam naglašavao da ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat - dodao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.