open-navfaktor-logo
search
Snažna podrška
Biden: Posvećenost SAD-a Izraelu protiv Irana "gvozdena"
AUTOR: Anadolija/Faktor
14.04.2024. u 08:17
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu snažnu podršku Tel Avivu nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael.
- Naša posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji Irana i njegovih partnera je gvozdena - objavio je Biden na društvenoj mreži X.
Njegova poruka uslijedila je nakon sastanka sa timom za nacionalnu sigurnost na kojem je razgovarano o napadu Irana na Izrael.
Biden je također objavio saopćenje u kojem je osudio "drski napad Irana na Izrael". Naveo je da su američke snage raspoređene u regiji pomogle Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće dronove i projektile.
Dodao je da će, iako u subotu nije bilo napada na američke snage ili objekte, "odgovoriti na sve prijetnje".
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva visoka generala.
Lansirano je više od 300 dronova i projektila prema izraelskoj teritoriji, no prema podacima izraelske vojske, 99 posto ih je presretnuto. U napadu je ranjena jedna djevojčica i pričinjena je materijalna šteta na vojnom postrojenju na jugu Izraela.
Iran je saopćio da je ovim napadom njihova odmazda završena, no izraelski mediji pišu da se očekuje značajan odgovor Izraela.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.