open-navfaktor-logo
search
Promjene u Rusiji
Putin imenovao svoju rodicu za zamjenicu ministra odbrane
AUTOR: Radio Slobodna Evropa
17.06.2024. u 21:12
get url
text
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaze o rekonstrukciji u Ministarstvu odbrane, kojima je razriješio četiri zamjenika ministra, uključujući prvog zamjenika ministra i državnog sekretara, i imenovao tri nova zamjenika.
Među zamjenicima ministara imenovanih njegovim dekretom je Ana Civileva, supruga bivšeg guvernera regije Kemerovo Sergeja Civileva, koji je nedavno postao ministar energetike.
Prema novinarskim istraživanjima, ona je Putinova rodica.
Kako piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, Civilevi su bili suvlasnici velike kompanije za eksploataciju uglja Kolmar.
Ona je 2023. imenovana na čelo Fondacije "Branilaca domovine" koja pruža socijalnu podršku porodicama ratnih veterana u Ukrajini.
Osim Civileve, za zamjenika ministra imenovan je Pavel Fradkov, sin bivšeg šefa ruske vlade i vanjske obavještajne agencije Mihaila Fradkova.
Prvi zamjenik ministra odbrane bio je Leonid Gornin, bivši zamjenik ministra finansija.
Prethodno je Putin razriješio i Nikolaja Pankova, Ruslana Calikova, Tatjanu Ševcovu i generala Pavela Popova s mjesta zamjenika ministra odbrane.
U maju, kada je imenovana nova vlada, mjesto ministra odbrane izgubio je Sergej Šojgu.
Za novog ministra imenovan je bivši Putinov savjetnik i prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov, po struci ekonomista.
I prije i nakon promjene ministra pokrenut je niz krivičnih postupaka protiv visokih zvaničnika vojske i Ministarstva odbrane, uključujući zamjenika ministra Timura Ivanova, prenosi RSE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.