open-navfaktor-logo
search
Zbog prijetnje Rusije i Kine
NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti
AUTOR: Index/Faktor
17.06.2024. u 10:26
get url
text
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.
Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje, prenio je Index.
- Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo - rekao je za novine.
- Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez - rekao je glavni sekretar NATO-a.
Dodao je da je cilj NATO-a, naravno, svijet bez nuklearnog naoružanja.
- No dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet - kazao je.
Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje "konačna sigurnosna garancija" NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje SAD i njene evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.
NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD na nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe, prenijela je Hina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.