open-navfaktor-logo
search
Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici
Ruski ambasador u UN-u: Cilj je da se demonizira jedan od naroda bivše Jugoslavije; "obrušio" se na Njemačku
Nebenzja je kazao da su sponzori Rezolucije Generalnu skupštinu naveli na pogrešan trag jer su rekli da će to dovesti do pomirenja
AUTOR: A. S.
23.05.2024. u 18:45
get url
text
Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja
Nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku obratio se ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
Kazao je "da smo danas vidjeli jedno tužno poglavlje u historiji Generalne skupštine UN-a".
- Njemačka i neki drugi su iskoristili ovlasti tako da su proglasili ovu Rezoluciju o sjećanju, a cilj je bio, bez obzira na izjave koje smo čuli, da se demonizira jedan od naroda bivše Jugoslavije, da se potkopa Dejtonski sporazum. Rezolucija je donesena bez konsenzusa u samoj BiH. Veći broj država članica UN-a nije podržao Rezoluciju. Predstavnik BiH je prekoračio svoja ovlaštenja, a on treba da dostavi tekst Rezolucije koji će se dogovoriti u Predsjedništvu BiH. Podsjećam da su interesi tri naroda u centru Dejtonskog sporazuma, koji je zaustavio krvavi građanski rat - kazao je Nebenzja.
Dodao je da su sponzori Rezolucije Generalnu skupštinu naveli na pogrešan trag jer su rekli da će to dovesti do pomirenja.
- Nacrt iz Ruande, o tome se razgovaralo unutar Generalne skupštine. Kad je riječ o ovoj Rezoluciji, nismo vidjeli ni pokušaj takvog pristupa, umjesto toga smo dobili nacrt kao konačnu odluku, uzmite ili ostavite. Imam utisak da se ovdje ne pazi da se postigne pomirenje, već smatramo da je ovo prijetnja miru i sigurnosti - rekao je ruski ambasador.
Kaže da iznenađuje da je glavni sponzor ostala Njemačka, država koja je u 20. stoljeću počela dva svjetska rata i ubila milione.
- Njemačka je učestvovala aktivno u raspadu Jugoslavije, a sada ta država pokušava davati lekcije drugima o važnosti pomirenja. Uvjereni smo da Njemačka nema moralne odgovornosti da govori o genocidu, oni mogu samo govoriti o svojim zločinima. UN je stvoren zbog zločina koji su Nijemci počinili protiv čovječanstva. Ovim se otvara Pandorina kutija. Treba podsjetiti na sve šta su nacisti počinili. Taj režim je uzeo 27 miliona sovjeta, veliki broj Evropljana. I Srbi su bili pogođeni. Mi to nećemo zaboraviti. Glasovi srpskih žrtava se ne čuju i nisu dobili pravdu. Pravda tako ne funkcioniše. Toliko je dokaza o tome pred Međunarodnim sudom. Ova Rezolucija samo je pirova pobjeda i šta dobijamo? Ako je cilj sponzora da pobijedi Generalnu skupštinu, onda su to sjajnu sproveli - kazao je Nebenzja.
Podsjetimo, za Rezolucija o genocidu u Srebrenici glasale su 84 članice, protiv ih je bilo 19, a suzdržanih 68.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.