open-navfaktor-logo
search
Nakon iranskog napada
Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda danas na zahtjev Izraela
AUTOR: Fena
14.04.2024. u 12:57
get url
text
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedat će danas na zahtjev Izraela, povodom iranskog napada projektilima u subotu uvečer, javlja Al Jazeera Balkans.
Sjednica bi trebala početi oko 16 sati po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sjednicu zatražio ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsjedava Vijećem sigurnosti, prenosi FoNet.
Erdan je zatražio hitan sastanak kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za "teška kršenja međunarodnog prava", a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila terorističkom organizacijom, naveo je Erdan.
Iranska misija pri UN-u objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51. Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.
- Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći - saopćila je Misija Irana pri UN-u.
Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sjednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 sati, prenio je Times of Israel.
Teheran u međuvremenu, kako je prenijela iranska agencija Fars, budno motri na Jordan, koji bi mogao da bude nova meta u slučaju bilo kakvog poteza podrške Izraelu.
Jordan je prethodno saopćio da je presreo nekoliko projektila koji su ušli u njegov zračni prostor iz pravca Irana.
Sirija, koja je saveznik Irana, saopćila je da je podigla nivo pripravnosti protivzračne odbrane oko glavnog grada i većih vojnih baza.
Izrael je ponovo otvorio zračni prostor u nedjelju u ranim jutarnjim satima.
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su iranski napad.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.