open-navfaktor-logo
search
Iran ih pomno prati
I Jordan obarao iranske dronove i projektile, mogao bi postati sljedeća meta
AUTOR: Reuters/Faktor/AA
14.04.2024. u 12:06
get url
text
FOTO: Screenshot/Royal Air Force
Jordanske zračne snage presrele su i oborile desetke iranskih bespilotnih letjelica koje su narušile njegov zračni prostor na putu prema Izraelu, saopćila su dva regionalna sigurnosna izvora, prenio je Reuters.
Dodali su da je vojska također u stanju visoke pripravnosti i radarski sistemi nadziru svaku aktivnost dronova koja dolazi iz pravca Iraka i Sirije.
Stanovnici nekoliko gradova u sjevernom dijelu zemlje u blizini Sirije i centralnih i južnih područja čuli su jake zračne aktivnosti.
Jordansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da bi eskalacija mogla gurnuti cijelu regiju u ponor rata. Prvi korak prema deeskalaciji je, kako su naveli, okončanje izraelske agresije na Gazu i početak provedbe rješenja dvije države - Izraela i Palestine.
Jordan je objavio da je sinoć presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor. Dodali su da su geleri pali na više mjesta, ali nisu uzrokovali značajnu štetu ili bilo kakve povrede.
Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.
Jordan je u nedjelju naglasio spremnost da se suoči sa svim prijetnjama nakon što je prijavio leteće objekte koji su ušli u zračni prostor Kraljevine noćas tokom iranskog napada na Izrael, javlja Anadolija.
Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi pozvao je na "pokazivanje suzdržanosti i odgovorno suočavanje s rastom tenzija kojem je svjedočio region".
Naglasio je da će se vojska i sigurnosne službe "suprostaviti bilo čemu što bi sigurnost nacije, građana, zračnog prostora i teritorije izložilo bilo kakvoj opasnosti ili prekršaju od bilo koje strane sa svim raspoloživim mogućnostima".
- Neki leteći objekti koji su sinoć ušli u naš zračni prostor su tretirani kako bi se spriječilo da ugroze sigurnost naših građana i stambenih i naseljenih mjesta - rekao je on.
Safadi je naglasio da će "Jordan nastaviti svoje neprekidne napore da zaustavi agresiju na Gazu i regionalnu eskalaciju, te raditi sa partnerima u međunarodnoj zajednici na pokretanju stvarne i efikasne akcije za implementaciju rješenja o dvije države".
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.