open-navfaktor-logo
search
Čime je zaslužio
Vučić uručio orden vladiki Pahomiju optuživanom za pedofiliju i seksualna zlostavljanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, na jučerašnjoj ceremoniji odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, orden manastiru Prohor Pčinjskom, a koji je primio kontroverzni vladika vranjski Pahomije.
16.02.2022. u 09:40
get url
text

Vladika Pahomije je u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodijeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Vladika Pahomije je već 30 godina na čelu Eparhije vranjske, a u javnosti je poznat po ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Vladika Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četverice maloljetnika. Dječaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

VEZANI TEKST - Licemjerstvo: SPC se ne odriče vladika pedofila Kačavende i Pahomija, ali im Grigorije smeta

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovijestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se "druže", što su oni odlučno odbili. Ipak, poslije višegodišnjeg postupka, 2006. Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije se susreo sa novim optužbama. Tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome šutio devet godina iz straha, objavila je Nova.rs. 

I pored brojnih optužbi, i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.

Pahomije nije jedini griješnik u crkvenim redovima: za jednako gnusne i nakazne prestupe optužen je i sada penzionisani Kačavenda, vjerovatno i najpoznatiji javnosti. Ko bi uostalom i mogao da zaboravi navode o dječaku Miliću Blažanoviću, koji se raznio bombom usred manastira, ne mogavši da izdrži da ga Kačavenda seksualno zlostavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.